Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om naturturism.

Motivering

Medan EU:s genomsnitt för turismens andel av BNP ligger på drygt 4 procent ligger den i Sverige bara på 2,5 procent. Det finns utan tvivel goda möjligheter att utveckla turismen i vårt land. Jag vill i den här motionen peka på en sektor där Sverige och inte minst Öland kan utvecklas, nämligen naturturism. För många som bor i tättbefolkade områden i bland annat Syd- och Mellaneuropa har den svenska naturen och naturupplevelser en stor dragningskraft. Med relativt små insatser skulle vi kunna bli betydligt bättre på att ta till vara den resurs som vår natur utgör. Det ska vi göra samtidigt som vi ser till att skydda naturen. Det är självklart att vi ska skydda och bevara det som är vår främsta tillgång för att locka naturintresserade turister – en vacker och orörd natur.

Vad är naturturism? Jag vill ta ett exempel från Öland. Det ger en föreställning om hur man kan ta till vara en naturresurs som intresserar många människor, inte minst från andra länder, och där man dessutom kombinerar natur och kultur.

Det är Projekt Fågelvägen. Det omfattar sydöstra Öland med bland annat Stora Alvaret och Ottenby. Stora Alvaret finns nu med på Unescos världsarvslista. Projektet har haft som mål att profilera sydöstra Öland genom att ”lyfta fram sevärdheter som Stora Alvaret, välbevarade kulturmarker, betade strandängar, unik flora, bevarade radbyar, stora flyttfågelstråk, sällsynta fåglar och fornlämningar”. Alltså en förening av natur och kultur.

Den här beskrivningen pekar samtidigt på det som är många svenska turistattraktioners dilemma – den alltför korta säsongen. Men de attraktioner som redovisas här är inte knutna till några korta sommarveckor utan lockar en betydligt längre säsong.

En viktig del i en satsning på svensk naturturism är att utveckla ett väl fungerande certifieringssystem. Här är initiativet ”Naturens bästa” ett positivt exempel. Det premierar lokala entreprenörer som arbetar på naturens villkor till gagn för naturvård och naturupplevelser.

I det fortsatta arbetet att utveckla turismen bör regeringen ägna ökad uppmärksamhet åt naturturism. Här har Sverige unika tillgångar. En satsning på naturturism innebär också att turistsäsongen kan förlängas. Naturturism kan bli ett verksamt instrument i regionalpolitiken och för en levande landsbygd.

Stockholm den 30 september 2005

Agneta Ringman (s)