Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av ökade insatser för en marknadsföring utomlands av Sverige som turistmål.

Motivering

Turismen är en växande näring som omsätter mångmiljonbelopp och ger jobb åt hundratusentals människor i vårt land. Ändå räcker det med att jämföra med våra nordiska grannländer för att se hur mycket mer de satsar per invånare på att marknadsföra sina länder utomlands. I Sverige satsar vi ungefär 10 kronor per invånare på turistmarknadsföring. Motsvarande siffror i övriga Norden uppgår till mellan 30 och 50 kronor. Satsningarna lönar sig. Turismen bidrar påtagligt till att ge människor jobb, öka tillväxten och generera momsintäkter.

Under förra året ökade antalet gästnätter på hotell, vandrarhem och campingplatser i Stockholm med 4,8 procent till närmare 7,7 miljoner gästnätter. Det innebär att gästgivarföretagen i Stockholmsregionen är de lönsammaste i hela landet. I Stockholm finns också flest antal välbesökta besöksmål och sevärdheter, till exempel Kulturhuset, Globen, Skansen, Eriksdalsbadet, Gröna Lund och Vasamuseet.

Trots alla goda exempel har Stockholm och Sverige jämfört med många andra länder fortfarande en mycket låg andel internationella övernattningar. Dessutom är många av de övernattande besökarna lågbudgetturister som bor på campingplatser och i stugbyar snarare än på hotell. Inget ont i det, men hotellgäster tenderar att också gå på restaurang, shoppa och konsumera mer än campingturister. Sverige är på många sätt en outnyttjad resurs som turistland och det finns en enorm potential att öka antalet besökare och deras konsumtion. På så sätt kan vi få fler människor i arbete och ökade skatteintäkter – utöver vad turisterna själva bidrar med i form av moms (7 miljarder förra året) – utan att behöva höja några skatter.

Det behövs med andra ord en ökad marknadsföring utomlands av Sverige som turistmål i syfte att få fart på hjulen, öka tillväxten och sätta fler människor i jobb. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna

Stockholm den 1 oktober 2005

Marietta de Pourbaix-Lundin (m)