Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om behovet av en strategi för utlokalisering av myndigheter.
Såväl tidigare beslut om utlokalisering av myndigheter som senare tiders beslut om utlokalisering i samband med regementsnedläggningar har varit viktiga steg i att stärka regioner också utanför Stockholmsområdet.
Samlade erfarenheter visar på både goda och mindre goda exempel. De mest framgångsrika exemplen visas där arbetsmarknadsregionerna vidgats genom att myndigheter som arbetar med likartade frågor lokaliserats nära varandra. Det har också funnits ett utbud av utbildningar som passar myndighetens behov. Mindre framgångsrika exempel finns där en myndighet lokaliserats till en ort där det saknas förutsättningar för att attrahera arbetstagare med relevant kompetens.
Behovet av statliga myndigheter kommer att vara i ständig förändring. Då bör det vara naturligt att samtidigt noga pröva förutsättningarna för en lokalisering, som kan stärka utvecklingen i en region och undersöka dessa förutsättningar i olika delar av landet. Det gäller inte minst en region som Örebro län som brottas med de stora strukturproblemen i Bergslagen men samtidigt har tillgång till kvalificerad samhällsvetenskaplig utbildning och ett mycket gott geografiskt läge i Sveriges mitt.