Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en översyn av de särartade regelverk som berör medicinteknisk industri och läkemedelsindustrin i Sverige i syfte att underlätta företagens situation.
Globaliseringen innebär såväl faror som möjligheter. Oavsett inställning till globaliseringen är den här, och det gäller att anpassa sig till verkligheten. Vi märker redan idag av arbetstillfällen som försvinner till låglöneländer – något som kommer att fortsätta. Det är inte ens önskvärt att lägga kraft på att dessa arbetstillfällen ska vara kvar i landet då det även med stora insatser endast är en tidsfråga när de ändå försvinner till dem som kan göra produkten billigare till samma kvalitet. I stället måste vi utveckla vårt näringsliv. Det gäller att ta till vara innovationer, ställa upp med riskvilligt kapital och skapa en framtidsindustri som har högt kunskapsinnehåll. Det är endast så framtidens välfärd kan byggas. Det som dock är en varningsklocka är när högteknologisk industri och forskning flyr landet. Då framstår situationen som alarmerande och en grundlig analys måste göras för att få dessa arbeten kvar i landet. Detta bör ges regeringen till känna.
Svenskt näringslivs flaggskepp har varit de medicintekniska och läkemedelstekniska sektorerna. Inom medicintekniken har Sverige varit världsledande på områden som pacemakern, respiratorn och inplantat i titan. Inom läkemedelssektorn framstår magsårsmedicinen Losec och dopaminets betydelse vid behandling av Parkinsons sjukdom. Dessa framsteg har inte skett av sig själva. Möjlighet till dialog mellan forskare och patientgrupper och vårdgivare har varit framträdande i Sverige. De kontakterna minskar successivt, bl.a. beroende på misstankar och korruption i form av bestickning och mutor. Inom den biomedicinska forskningen är åtstramningen kring djurförsök och bristen på långsiktighet i regelverket från regeringens sida en hämmande faktor för utveckling och tillväxt.
Sverige har idag världens hårdaste bestämmelser kring djurförsök i samband med forskning. Det som är förvånande är att om bestämmelserna skärps ytterligare försvåras inte bara svensk forskning och utveckling på området utan försöken med djur flyttas till ett annat land där betydligt lägre krav ställs på dessa försök. Den utveckling som sker på området gagnar alltså varken djurens rätt eller tillväxten för Sverige och berört företag. Alla framstår som förlorare på en sådan utveckling.
Den högteknologiska industrin inom medicinteknik och läkemedel, med tillhörande forskning, är en framtidsbransch. Utifrån det perspektivet framstår sektorn som just den tillväxtindustri som ska vara Sveriges välfärd in i framtiden. Den situation som dessa företag utsätts för idag gagnar inte den utvecklingen. En översyn av regelverket för dessa spetsföretag kombinerat med en relationsöversyn mellan företagens forskningsenheter och vårdgivare och patienter vid sidan av en rimlig lagstiftning för djurförsök som står i relation till alternativa forskningsmiljöer behöver göras. Denna översyn framstår som något av en haverikommission för att rädda kvar dessa nyckelföretag i landet. Om inget görs framstår detta också som en aktiv handling i negativ riktning. En översyn av den medicintekniska industrin och läkemedelsindustrins särartade regelverk är därför nödvändig. Detta bör ges regeringen till känna.