Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att undersöka möjligheterna att stödja igångsättandet av en vildmarkspark i Vilhelmina.

Motivering

Befolkningsminskning, hög arbetslöshet, höga ohälsotal och en svag ekonomisk utveckling – utvecklingen i de norra delarna av landet är på flera områden bekymmersam. Det är därför av yttersta vikt att vända trenden och skapa tillväxt i dessa regioner. Här är kopplingen mellan näringslivets tillväxt och en trygg samhällsservice uppenbar.

Naturresurserna skulle kunna utgöra ryggraden i en stabil regional tillväxt. Tyvärr finns det idag en tendens till att dessa resurser förädlas och beskattas långt från produktionsområdet och därmed gynnar andra regioner. Naturen är och skulle i än högra grad kunna vara en resurs som förädlad och tillgänglig bidrar till glesbygdens tillväxt.

Den så kallade upplevelseindustrin har idag en mycket stark tillväxt. Mellan 1995 till 2001 ökade upplevelseindustrin sin verksamhet från 70 till 110 miljarder kronor om året. Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling, KK-stiftelsen, presenterade under 2003 en ökad tillväxt på nio procent inom upplevelseindustrin jämfört med övriga industribranscher. Sedan 1985 har de svenska hushållen ökat sina utgifter på kultur från 26 till 37 miljarder kronor per år. Ett ökat välstånd i landet ger både mer tid och pengar att spendera på kultur och upplevelser. Enligt den kartläggning som KK-stiftelsen gjort värderar näringslivschefer i landet turismen som det mest betydelsefulla området i sina kommuners upplevelseindustri. När cheferna själva rankar de 10 mest kända och framgångsrika orterna inom upplevelseindustrin hamnar Kiruna med ishotellet på tredje plats, Åre och Siljansbygden på fjärde respektive femte plats. Det är tre inlandskommuner som tagit tillvara och utvecklat spektakulära innovationer, natur och lokal kultur till att bli kraftfulla verksamheter inom upplevelseindustrin. Dess betydelse för dessa kommuners sysselsättning och skatteintäkter kan inte nog värderas.

Vad Vilhelmina behöver är realiserandet av en idé inom området natur/kultur som får just den spektakulära design och det format som absorberar en del av det växande behovet från upplevelsetörstande människor i vår del av Europa. I kommunens tillväxtprogram utpekas turismutveckling och skog som två tillväxtområden för Vilhelmina. Skogen beskrivs som en möjlig plats att nyttja som rum och arena för naturupplevelser.

Under de senaste åren har ett antal idéer presenterats som har potential för att öka besöks- och intäktssiffrorna i berörda kommuner. Projekt vildmarksparken fick en seriös och lovande matchning av dåvarande kommunledning och näringslivsbolag. Idén bygger på en större population av friströvande nordiskt klövvilt som kan beses och upplevas av bilburna besökare längs ett utbyggt vägnät. I Vilhelminas kommuns översiktsplan redovisas ett markområde i Meselberget som ett alternativt läge för den planerade vildmarksparken. Meselberget har goda betesförhållanden, ett utbyggt vägnät och anslutning till Inlandsbanan och riksväg 45.

En marknadsundersökning som gjordes i samband med planeringen av vildmarksparken visade att 51 procent av de tillfrågade var mycket intresserade av den presenterade anläggningen och skulle, om planerna realiserades, besöka den nämnda parken.

I ”En politik för tillväxt och livskraft i hela landet” (prop. 2001/02:4) föreslås åtgärder indelade i fem områden för att målen ska uppnås:

Statens viktigaste roll är att skapa goda grundförutsättningar – nödvändiga strukturer för en hållbar tillväxt och en god servicenivå i alla delar av landet.

Jag anser därför att regeringen bör undersöka möjligheterna att genom specifikt stöd ge Vilhelmina möjlighet att genomföra byggandet av en vildmarkspark.

Stockholm den 29 september 2005

Gunilla Tjernberg (kd)