Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om minskat krångel för företagandet.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att det skall bli lättare att starta och registrera företag, exempelvis via Internet.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en översyn av den offentliga avgiftspolitiken gentemot företagen.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att det för all kommunal verksamhet som erbjuder kommersiellt gångbara varor eller tjänster åt allmänheten bör krävas tillstånd från länsstyrelsen.1
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att företagarnas försäkringsskydd måste stärkas.2
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en modernare arbetsrätt.3
1 Yrkande 4 hänvisat till KU.
2 Yrkande 5 hänvisat till LU.
3 Yrkande 6 hänvisat till AU.
Jönköpings län är av hävd en stark region för företagande. Inte minst de små och medelstora företagen sätter en tydlig prägel på näringslivet. Nästan 60 procent av Svenskt Näringslivs medlemsföretag har tio anställda eller färre.
Det går inte att beskriva företagandet i länet eller ens knappast regionen i sin helhet utan att nämna Gnosjö och Gnosjöandan. Gnosjö är den svenska småföretagsamhetens vagga. Hela bygden sprudlar av energi, av arbetslust och av entreprenörskap. Det rikliga företagandet skapar tillväxt, utveckling och välfärd också utanför regionen.
Men företagandet i Jönköpings län är hotat. Många företagare, inte minst inom mindre och medelstora företag, känner att de möter en stor oförståelse från politiker och myndigheter inför de villkor som de lever under. Skatterna på företagandet är för höga, regler och bestämmelser är krångliga och snåriga. Småföretagare misstänkliggörs, de betraktas som potentiella skurkar och skattesmitare. Sverige behöver en ny kurs i företagarpolitiken – en liberal politik för företagare och entreprenörer.
Företagens och företagarnas viktiga roll får ofta en framskjutande plats i de politiska högtidstalen. Småföretagarna borde vara ”vår tids hjältar”, förklarade ett socialdemokratiskt statsråd för några år sedan. Men i praktiken händer väldigt lite. Det är dags att sluta prata och istället gå från ord till handling. Det behövs en skarp åtgärdsplan för att förbättra företagandets villkor i Sverige. Vid sidan av exempelvis allmänna skattelindringar krävs reformer bland annat på följande områden:
Minska regelkrånglet. F-skattsedel ska man kunna få via Internet. Alla som vill ska ha rätt till F-skattsedel. I Kanada kan en person som vill starta ett företag göra det enkelt via Internet. Att registrera ett företag – fylla i de nödvändiga uppgifter som myndigheterna måste ha – behöver inte ta mer än 20 minuter. Varför ska det vara annorlunda i Sverige? Startpaket som förenklar och förkortar igångsättningsprocessen gentemot myndigheter ska finnas.
Bekämpa myndigheternas avgiftsraseri. Myndigheternas avgiftsraseri måste bekämpas. Det regleras om kontroller, tillsyns- och straffavgifter till orimliga belopp. Detta stimulerar inte nyföretagandet. Den offentliga avgiftspolitiken måste därför ses över.
Kommuner ska inte leka företag. För att komma till rätta med att kommunernas förvaltningar eller kommunalt ägda företag erbjuder tjänster åt allmänheten som konkurrerar ut privata företag bör all kommunal verksamhet som erbjuder kommersiellt gångbara varor eller tjänster åt allmänheten kräva tillstånd av länsstyrelsen.
Stärk företagarnas försäkringsskydd. Ett problem för många företagare som följer av bristerna i rättsväsendet kan vara svårighet att få försäkringar. Det bör övervägas om inte försäkringsbolagen bör vara skyldiga att erbjuda grundläggande försäkringsskydd till företag på samma sätt som till enskilda.
Inför en modernare arbetsrätt. Det måste bli lättare att anställa. Förläng exempelvis perioden vid provanställningar från sex till tolv månader. Då vågar fler företagare anställa, inte minst ungdomar och invandrare, som idag ofta stängs ute från arbetsmarknaden.