Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att göra Sverige till europeiskt elenergicentrum.

Motivering

Den svenska energipolitiken är sedan lång tid tillbaka fast i en återvändsgränd där gamla politiska låsningar hindrar långsiktighet och nytänkande. En långsiktig och framåtsträvande energipolitik är en förutsättning för den svenska tillväxten och välfärden men också för en hållbar miljö.

Vårt ekonomiska välstånd och vår tillväxt bygger till stor del på att vi utnyttjar teknikens landvinningar och på att tekniken hela tiden utvecklas. Den tekniska utvecklingen har gjort att kärnkraften idag är säkrare än någonsin. Många av de värst tänkbara scenarier som kunde drabba ett kraftverk för 30 år sedan är inte längre möjliga. Till exempel kan inga av våra moderniserade kärnkraftverk drabbas av en explosion som liknar olyckan i Tjernobyl. Nybyggda kraftverk är ännu säkrare. Genom den energipolitik som idag bedrivs i Sverige används politiska styrmedel för att tvinga fram en förtida avveckling av kärnkraften. Detta gynnar inte tillväxten eller medborgarnas välstånd.

På senare tid har det skett en våg av utflyttningar av svensk industri till andra länder. Sverige är beroende av sin basindustri. Hundratusentals människor är anställda direkt inom basnäringarna och ännu fler i sidonäringar som levererar varor och tjänster till industrin. God tillgång till säker och billig elenergi har varit en av de grundläggande orsakerna till att vår basindustri kunnat utvecklas starkt i konkurrens med andra länder på en global marknad. Kärnkraften stod förra året för mer än hälften av Sveriges el-produktion. Folkomröstningen från 1980 har under 25 år lagt en död hand över energidebatten i Sverige. Nu behövs sunt förnuft.

År 2003 importerade vi 13 terawattimmar elkraft från utlandet, bland annat miljöfarlig kolkraft. Att i skuggan av detta driva på en avveckling av den svenska kärnkraften är inte rimligt. Inför hoten från en global uppvärmning är en avveckling rent av oansvarig.

En rimlig energipolitik borde syfta till att återigen göra Sverige till ett kraftcenter. I Sverige bör vi därmed använda våra kärnkraftsreaktorer så länge det är tekniskt möjligt, men vi bör också öppna för byggandet av nya reaktorer. Detta skulle medföra vinster såväl för miljön som för tillväxten och välfärden. Vi har möjligheten att återta rollen som exportör av effektiv, säker och miljövänlig elenergi.

Finland har slagit fast en sådan strategi. Byggandet av Finlands femte kärnkraftsreaktor Olkiluoto 3 har redan börjat. Det kommer att bli en 1 600 megawatt stor tryckvattensreaktor med en effekt som motsvarar nästa tre Barsebäcksreaktorer. Reaktorn kommer att möta det i Europa ökande elbehovet och därmed ge den finska elintensiva industrin långsiktiga spelregler för framtiden.

På det kvarts sekel som gått sedan folkomröstningen har en snabb utveckling av kärnkraften skett. Den har blivit betydligt effektivare och säkrare. Miljarder och åter miljarder har lagts ner i forskning och utveckling på kärnkraft. Vi välkomnar flera alternativa energikällor. Under de år som har gått har tyvärr inte sol och vind lyckats erbjuda mer än några ynka tusendelar av vårt energibehov. De ekonomiska kalkylerna visar att det fortfarande är mycket långt kvar innan de skulle kunna innebära ett alternativ för industrin. Därför måste vi kunna tänka bredare och även ge modern kärnkraft en chans.

I sökandet efter framtida effektiva och säkra energikällor har man i Sverige lagt krokben för sig själv genom den så kallade tankeförbudslagen (6 § kärntekniklagen) som förbjuder forskning kring ny kärnkraft. Denna lag har lett till att världsledande forskning som en gång fanns i Västerås numera finns i Frankrike, Kanada, USA och Japan. Riksdagen bör därför upphäva denna lag.

Att behålla produktion och industri i Sverige är avgörande för vårt välstånd. Utan industrin försvinner både high-tech- och low-tech-jobb från vårt land. Vi har varit framgångsrika genom vår kreativitet och förmåga att producera varor av hög kvalitet. Vi har inte råd att förlora möjligheten att fortsätta ha en framgångsrik industri. Vi vill att vi ska kunna nå våra miljömål, utöka vår produktion och behålla våra jobb. Kärnkraftsomröstningen har passerat sitt bästföredatum.

Stockholm den 26 september 2005

Axel Darvik (fp)