Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att göra en översyn av den förda turistpolitiken och med utgångspunkt i denna sedan genomföra de åtgärder som är nödvändiga för att fler arbeten och företag skall skapas inom turistnäringen.
Turistnäringen är en av världens snabbast växande industrier och också en av de snabbast växande näringarna i Sverige. Inom en 15-årsperiod räknar näringen med att antalet gästnätter i norra Europa kommer att öka till 100 miljoner, en tredubbling sedan 1990. Sysselsättningen i turistnäringen har sedan 1995 ökat med 35 %, eller 33 000 årsverken.
Men potentialen inom den svenska turistnäringen är större än så. Jämfört med övriga länder i norra Europa ligger Sverige näst sist vad gäller antalet utländska gästnätter per capita.
Dessvärre bidrar den förda turistpolitiken inte till att förbättra villkoren för de många småföretag som idag finns inom turistnäringen. Höga skatter på arbete och högre konsumtionsskatter än vår omvärld gör att den svenska näringen inte har lika lätt att hävda sig på en internationell marknad som andra länders turistnäringar. Dessutom har en alltför kortsiktig politik och alltför många hot drabbat näringen och förmodligen också minskat växtkraften hos många små företag inom branschen.
För vissa delar av landet är turistnäringen viktigare än för andra delar. I Norrbotten är turismen ett positivt tillskott till de traditionella basnäringarna. Men alltför ofta sätter klåfingriga politiker käppar i hjulen. Det kan handla om planer på fjällflygsförbud. Det kan handla om momsregler som gör att utländska turister väljer Nordnorge eller norra Finland som resemål i stället för Norrbotten. Eller det kan handla om att Rikstrafiken inte sköter upphandlingen av såväl tåg som flyg på ett sådant sätt att turistnäringen kan känna sig trygg. Lokala bestämmelser om markanvändning och krångliga och byråkratiska regler som drabbar de små företagen bidrar givetvis också till att minska växtkraften inom näringen.
Samtidigt som vi svenskar genom marknadsföringens hjälp övertalas att semestra i andra länder, exempelvis Turkiet eller Irland, kan vi konstatera att marknadsföringen av Sverige som turistland är mycket bristfällig. Jämfört med våra grannländer är den summa pengar som den svenska staten satsar på marknadsföring endast en tredjedel så stor per capita.
Den svenska turistnäringen kan växa och kan komma att bli en av de stora framtids- branscherna i vårt land. Men för att det ska bli möjligt måste turistnäringen sluta behandlas styvmoderligt av regering och riksdag. Det är dags att göra upp med den tidigare förda turistpolitiken och ta avstamp i en ny turistpolitik som skapar möjligheter för Sverige som turistland och som skapar fler jobb och företag inom näringen. Ett första steg i den riktningen är att göra en översyn av den nu förda turistpolitiken.