Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige bör ansöka om att få arrangera en världsutställning i Göteborg.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att en kommitté med representanter från olika delar av samhället sätts samman för att stötta kandidaturen.
Många spännande upptäckter och tekniska landvinningar som är betydelsefulla för mänskligheten kommer från vårt jämförelsevis lilla land. Sverige är i förhållande till sin storlek väldigt framgångsrikt inom teknik, kultur och vetenskap. Våra framsteg förtjänar mer uppmärksamhet i omvärlden. Samtidigt är vi mer beroende av andra människor i världen än någonsin. Globaliseringen gör oss både till motspelare i konkurrensen mellan olika länder men också lagkamrater för att förbättra mänsklighetens möjligheter.
Att anordna en världsutställning i början av 2000-talet skulle kunna bli ett avstamp för att marknadsföra Sverige bättre internationellt. Det finns idag en stor potential till att öka turistindustrin i Sverige. Jämfört med många andra länder är Sveriges intäkter från turism låga och få platser förutom Stockholm är kända. Turister som ändå letar sig hit imponeras av vacker natur, rik kultur och spännande städer. Det är möjligt att vi lätt blir hemmablinda och glömmer att det som vi tar för givet kan av andra upplevas som exotiskt.
Förutom ett avstamp för att marknadsföra Sverige som land skulle en världsutställning också vara ett avstamp för en delvis ny bild av Sverige. Idag är Sverige ett betydligt mer mångkulturellt land än för 50 år sedan. Denna mångfald måste vi bli bättre på att ta till vara som en resurs. På samma sätt som Sverige historiskt sett alltid haft rikliga handelsförbindelser med andra länder och stora minoritetsgrupper boende i städerna måste denna öppenhet odlas vidare på 2000-talet. En världsutställning skulle gå i öppenhetens och mångfaldens tecken för framsteg och utveckling.
En världsutställning skulle också manifestera det positiva med att världen idag är öppnare än någonsin och att fattigdomen minskar i takt med att demokratin, frihandeln och marknadsekonomin vinner terräng. För Sverige ger det möjligheten att knyta nya band och utbyta erfarenheter. Sverige kan klara av att möta den globala konkurrensen om vi är företagsamma, välutbildade och flitiga.
En ideal plats för att anordna en världsutställning är Göteborg. I linje med att marknadsföra hela Sverige finns en poäng med att inte välja huvudstaden. Göteborg har på senare år genomgått en snabb utvecklingsfas där tung industri genomgått en förändring mot att bli betydligt mer kunskapsbaserad. Centralt i Göteborg har ett mycket stort markområde frigjorts på grund av den stora trafikomläggningen som bygget av Götatunneln inneburit. Bygget av tunneln innebär att området på den södra älvstranden nu blir tillgängligt för exploatering. Utvecklingen av detta område skulle passa utmärkt som en del av världsutställningen.
I Göteborg finns även möjligheten att manifestera ett svenskt ideal i öppenhet och mångfald. Som en gammal handelsstad har blandningen av människor alltid varit stor. Under de tider då Sverige tog emot stora skaror av arbetskraftsinvandrare visade företagen och det civila samhället i Göteborg en god förmåga att integrera de nya invånarna genom att snabbt erbjuda en fot in på arbetsmarknaden. Detta arv och liberala förhållningssätt innebär en god grund för att bygga ett samhälle som klarar av framtidens utmaningar.
Regeringen bör skicka in en ansökan om att anordna världsutställningen i Göteborg, förslagsvis inom fem år, till International Exhibitions Bureau i Paris. Vidare bör en kommitté tillsättas, bestående av berörda delar av samhället, för att sätta samman en kandidatur och stötta den inför valet av stad.