Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett program och en politik för att skapa nya jobb i Dalarnas län.
Rubrik i en av Dalarnas tidningar:
EN AV FYRA UTAN ARBETE I DALARNA!
Självklart en sorglig läsning. Samma dag sitter näringsministern i tv-rutan och ”klappar sig för bröstet” och säger att socialdemokraterna i Sverige klarat sig bra.
Men vi är helt klara:
Sverige kan bättre!
Sverige behöver förändring!
Och vi jobbar hårt och målmedvetet för att folket i vårt län, Dalarnas län, skall få det bättre – och ha arbeten att gå till.
Det stora utanförskapet är Sveriges största problem i dagsläget. Att mer än en miljon människor i arbetsför ålder står utan arbete är inte acceptabelt. Och som sagt: Var fjärde person i arbetsför ålder i Dalarna saknar arbete. I siffror betyder det att ca 40 000 personer i Dalarna saknar arbete.
Regeringen och dess stödpartier har inte redovisat en politik som tar Sverige ur krisen och kommer att kunna ge arbetslösa i Dalarna några jobb.
Det måste till nya tag och nya krafter. Regeringen klarar inte heller av att upprätthålla stabila statsfinanser trots en god konjunktur.
Nu talas om att spräcka det s k utgiftstaket, något som troligen kommer att ge högre räntor som i sin tur ger ökade boendekostnader – alltså ännu mindre kvar i plånboken efter skatt.
Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet har bildat Allians för Sverige. Vi vill på väsentliga punkter föra en annan politik än regeringen.
En politik för ett bättre Sverige måste utgå från att vi är en del av den globala ekonomin. Vårt deltagande i internationell handel och internationellt samarbete har gett oss det välstånd vi har i dag. Det har samtidigt inneburit att vi anpassat oss till förändringar i vår omvärld. Våra stora internationella företag har gått före och byggt upp ett kunnande som kommit hela samhället till del och som varit den ekonomiska basen för de reformer som genomförts. Det har också funnits en stor vilja att anpassa sig till de nya förutsättningar som vårt internationella beroende medfört.
Det stora antalet människor som står utanför arbetsmarknaden måste minska. Det behövs en politik som sträcker sig över flera områden för att uppnå det. Vi är inriktade på att göra det mer lönsamt att arbeta och samtidigt skapa förutsättningar för att de nya jobb som behövs kan komma fram. Det är så vi tror att många arbetslösa i bl a Dalarna kan se en strimma av hopp.
Det övergripande målet för Alliansens politik är att öka välståndet och tryggheten för alla medborgare, oavsett om man bor i en storstad eller om man bor på lands- och glesbygd i exempelvis Dalarna.
Ett stort utrymme för individuellt självbestämmande och ett gemensamt ansvarstagande för trygghet åt alla är vår utgångspunkt. Att säkra välståndstillväxten och välfärden förutsätter ett långsiktigt perspektiv. Mot denna bakgrund föreslår Allians för Sverige en samlad strategi. Denna strategi har fem huvudkomponenter:
Det måste löna sig att arbeta.
Förutsättningarna för nya jobb måste förbättras, villkoren för företagande och företagens konkurrenskraft förstärkas.
Den offentliga sektorn måste reformeras och välfärden tryggas.
Uthålliga offentliga finanser måste säkras.
Utanförskapet
Vi kan också se på hur det ser ut då det gäller ungdomsarbetslösheten i Dalarna. Det är sorglig läsning där det konstateras att antalet arbetslösa ungdomar i drygt hälften av Dalarnas 15 kommuner har ökat sedan förra året. Värst ser det ut i Älvdalens kommun där siffran 12,9 procent noteras.
I övrigt finns följande noteringar kring ungdomsarbetslösheten i Dalarna:
Detta är mycket negativ läsning.
Kostnaderna för sjukpenning, sjukersättning, a-kassa och AMS-åtgärder uppgår nu till astronomiska 185 miljarder kronor. Det är inte troligt att regeringen kommer att kunna nå sitt sysselsättningsmål eller sitt mål för ohälsotalen under mandatperioden. Om inte fler åtgärder med det primära syftet att dölja öppen arbetslöshet vidtas, är det heller inte troligt att regeringens mål för den öppna arbetslösheten nås. Regeringens egen prognos innebär att fyraprocentsmålet för den öppna arbetslösheten nås under hösten (valåret) 2006 för att sedan på nytt stiga. Den länstidning vi citerade i inledningen av denna motion har räknat ut att varje person i Dalarna betalar 75 kronor per dag – som går direkt till bidrag av olika slag.
Antalet företagare har sjunkit trendmässigt. Det finns nu färre företagare i Sverige än när den socialdemokratiska regeringen tillträdde. Det är en minskning både i absoluta tal och som andel av befolkningen. Andelen företagare i befolkningen är rekordlågt i Sverige jämfört med flertalet EU-länder.
Det privata företagandet är centralt för samhällets utveckling och för att vårt län, Dalarnas län, skall utvecklas och växa.
Vårt välstånd och möjligheterna att få fler människor tillbaka i arbete bygger på att fler entreprenörer i Dalarna kan och vill driva företag och engagera sig som arbetsgivare. Vi kan konstatera att den växande arbetslösheten, det sjunkande antalet arbetade timmar och det minskade antalet företagare är ett uttryck för att Sverige är på fel väg. För att vända den utvecklingen och skapa fler jobb måste det bli mer lönsamt att arbeta, mer lönsamt at anställa och enklare för dem som förlorat jobbet att ta sig tillbaka till arbetsmarknaden.
Vi vill göra så här för att få in flera i arbete:
En inkomstskattereform som gör det mer lönsamt att arbeta och att gå från bidrag till arbete.
En arbetsmarknadspolitik, en arbetslöshetsförsäkring och en sjukförsäkring som fokuserar på att så tidigt som möjligt hjälpa den som blivit sjuk eller arbetslös tillbaka till arbete.
Enklare regler och sänkta skatter för företag, som kommer att leda till att det skapas fler nya jobb i fler och växande företag.
Vi tror också att arbetsmarknadspolitiken måste bli effektivare. Vi vill prioritera ökade resurser för matchning mellan arbetssökande och lediga jobb, ökad konkurrens genom större utbud av olika utbildningssamordnare och förbättrad kontroll.
Vi tror inte heller att reformer, typ friår, är positivt för tillväxt i Dalarna. Vi vill avskaffa friåret, reducera åtgärdsprogrammen och ersätta dagens riktade anställningsstöd med nystartsjobb.
Dalarna har många småföretag. Och flera måste till. Vi har klara riktlinjer på hur den sänkning av arbetsgivaravgifterna som vi föreslår skall ske:
Sänkningen skall vara permanent så att de minsta företagen vågar använda den till att nyanställa personal.
Den skall gälla fler små företag än enbart enmansföretagen.
Sänkningen skall ge de berörda företagen möjlighet att anställa mer än en person med reducerad arbetsgivaravgift.
Vi är helt övertygande om att en riktad – permanent – sänkning av arbetsgivaravgifterna är ett effektivare sätt att snabbt skapa varaktiga arbetstillfällen än fler tillfälliga arbeten i offentlig regi.
Det måste också bli enklare att starta och driva företag. Hur många gånger har vi inte hört kommentaren, från personer här i Dalarna, hur svårt och krångligt det är att driva företag. Kraven och ropen på förenklingar är många.
Vi har där följande program:
Systematiskt måste vi kartlägga företagens administrativa kostnader för regelbördan.
Vi vill införa ett tydligt mål om att minska företagens administrativa kostnader för regelverket med 25 procent fram till år 2010.
Vi vill genomföra en obligatorisk konsekvensanalys av alla förslag till nya regler.
Vi vill göra det lättare att få F-skattsedel.
Vi vill undanta små och medelstora företag från revisionsplikten.
Vi vill förenkla redovisningsreglerna för enskilda näringsidkare.
Och vi vill förenkla företagens månatliga momsdeklarationer.
Vi tror nämligen att just startandet av nya företag och att förenkla för de befintliga företagen är två viktiga delar för att få fart på företagandet – och för att skapa nya jobb i Dalarnas län.