Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att säkerställa att transparenta och grundliga berednings- och beslutsprocesser finns på plats redan initialt vid ombildningar av statlig verksamhet.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att kapitalisera statliga bolag långsiktigt.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utveckla nomineringsprocessen för bolagsstyrelser.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att styra statliga bolag med aktiebolagsrättsligt giltiga direktiv.

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att tydliggöra den långsiktiga regleringen av järnvägssektorn.

  6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om den formlösa styrningen av SJ och övriga statliga bolag.

Inledning

Riksrevisionen har granskat bolagiseringen av Statens järnvägar och funnit att för­beredel­serna för bolagiseringen var otillräckliga och att ansvarsförhållandena var otydliga. Enligt Riksrevisionen genomfördes bolagiseringen med en kombination av formlös styrning, otydliga uppdrag till centrala aktörer och dubbla roller för Närings­departementets bolagsförvaltare. Folkpartiet har redan tidigare kritiserat bolagiseringen av SJ liksom statens övriga styrning av sina bolag och anser att det är ytterst viktigt att regeringen tar intryck av denna kritik.

I motionen nedan återges den kritik som Riksrevisionen riktar mot regeringen för felsteg under bolagiseringen av SJ. Folkpartiet delar denna kritik.

Flera felsteg under bolagiseringen av SJ

Formlös styrning och bristfällig dokumentation

Den formlösa styrning som tillämpas av Näringsdepartementet – inklu­sive frånvaron av dokumentation av överväganden, analyser och beslut – innebär enligt Riksrevisionen att det inte varit möjligt att i granskningen klarlägga alla delar av den berednings- och beslutspro­cess som legat till grund för de olika åtgärder som vid­tagits inom ramen för bolagiseringen.

Bolagiseringen var otillräckligt förberedd

Riksrevisionen bedömer att förberedelserna för bolagiseringen var ofull­ständiga och otillräckliga i vissa väsentliga avseenden. Starkt bidragande orsaker till detta var sannolikt att ägarförvaltningen, dvs. regeringen och Näringsdepartementet, på oklara grunder införde två egna väsentliga restrik­tioner, nämligen dels att bolagiseringen skulle genomföras redan den 1 januari 2001, dels att kapital inte skulle tillskjutas till de nybildade bolagen. Beredningen och analysen av centrala frågor som affärsplanerna och de samlade ekonomiska konse­kven­serna av bolagiseringen kom därmed att bli bristfälliga.

Otydliga ansvarsförhållanden

Preciserade och dokumenterade uppdrag från ägarförvaltningen till de olika aktörerna i beredningen av bolagiseringen saknas i allt väsentligt. Såväl enheten för statligt ägande inom Närings­departe­mentet som den arbets­grupp inom samma departement med företrädare för andra be­rör­da departe­ment och affärsverket SJ arbetade utan specificerade uppdrag.

Den formlösa styrning som tillämpats av Näringsdepartementet gällande statliga bolag innebär att det i flertalet fall saknas doku­mentation av de be­slut som fattats av departe­mentets ledning eller annan under bolagise­rings­pro­ces­sen.

Ansvaret för utformningen av bolagiseringsavtalet åvilade delvis affärs­ver­ket SJ:s styrelse, vars ledamöter inte skulle ingå i de nya bolagsstyrelserna. Tillträdande bolagsstyrelser kom in för sent för att ha möjlighet att påverka avtalet. Riksrevisionen anser att det var olyckligt att väsentliga beslut fatta­des i detta övergångsskede. Förut­sätt­ningarna för ett klart ansvarstagande i genomförandet av bolagiseringen hade förbättrats väsentligt om styrelserna i de nya bolagen hade tillsatts i god tid för att kun­na agera som tydliga parter och mottagare i ombildningen.

Ogynnsamma villkor för de nya bolagen

Vidare drar Riksrevisionen slutsatsen att regeringen i vissa avse­en­den inte skapade goda förut­sättningar för SJ AB och Green Cargo AB genom ut­formningen av överlåtelse­avtalen och det begränsade kapital som bolagen erhöll. Inte heller villkoren för de övriga nya statliga järnvägs­bolagen kan sägas ha varit gynnsamma då företagen blev under­kapitaliserade. Ägarför­valtningen tog inte till sig den information och de varningar som kom från de egna konsulterna och från de nybildade bolagens styr­elser om konse­kven­serna av ett för litet eget kapital vid genom­förandet av bolagise­ringen.

Riksrevisionen anser därför att det kan ifrågasättas om det sätt som bolagi­ser­ingen genom­fördes på står i överensstämmelse med statens ägar­policy, vars uttalade ambition är att skapa långsiktiga lösningar.

God uppföljning men otydlig ägarstyrning

Riksrevisionen drar också slutsatsen att den uppföljning som skett i allt väsentligt varit tillfredsställande men att ägarstyrningen i samband med och efter bolags­bildningen inte varit adekvat. Relevant och utförlig information har lämnats av järnvägsbolagen. Ägar­­för­valt­ning­en har dock i många fall inte agerat med den skyndsamhet och tydlighet som borde ha föranletts av den information man haft eller fått tillgång till. Ägarstyrningen har inte varit tillräckligt tydlig när det gäller vilka mål som bolagen ska uppfylla. Ägar­styrningen har inte heller utformats så att den fått aktiebolagsrättslig gil­tig­het genom beslut på bolagsstämma.

Begränsade möjligheter till ansvarsutkrävande

Den formlösa styrningen av järnvägsbolagen, frånvaron av doku­men­t­a­tion, otydliga uppdrag till centrala aktörer samt Näringsdeparte­mentets bolags­­­­förvaltares dubbla roller som ägarföreträdare och styrelse­ledamot inne­bar sammantaget att de rutiner som vanligen används av ledningen för en orga­ni­­sation för att säkerställa att verksamheten bedrivs ändamålsenligt och effek­­tivt inte fanns på plats. Den interna kon­trollen mellan ägarförvaltningen och järnvägsföretagen har varit mycket svag. Insyn och kontroll av hur ägar­förvaltningen faktiskt agerat har redu­cerats. Möjligheter­na till ansvars­utkrävande är därför begränsade.

Brist på långsiktiga ställningstaganden

Riksrevisionen konstaterar att det fyra år efter bolagiseringen inte finns några klara ställ­ningstaganden från rege­ringen i olika regleringsfrågor av betydelse för järnvägs­sektorns utveckling. Riksrevisionens bedömning är att detta är till nackdel för utveck­lingen av såväl de statliga som de privata järnvägsbolagen.

Eventuellt statsstöd

Under sin granskning har Riksrevisionen också uppmärksammat att de avtal som våren 2001 slöts mellan SJ och Euromaint AB inte har karaktären av en normal affärs­överens­kommelse mellan två statliga bolag. Avtalet styrdes av en promemoria från Närings­departementet till SJ AB som inte hade formen av ett regeringsbeslut. Riksrevisionen ställer frågan om avtalet kan ha inneburit eventuellt statsstöd i EG-rättslig mening. Frågan om eventuellt statsstöd har inte blivit föremål för några dokumenterade analyser i departementet, något som Riksrevisionen ställer sig frågande till.

Onödigt stort risktagande för staten

Sammantaget bedömer Riksrevisionen att ägarförvaltningens plane­ring, ge­nomförande och upp­följning av bolagiseringen av affärs­ver­ket SJ innehållit ett onödigt stort risk­tagande för staten samt moment som medfört en för­dröj­­ning av omställningsprocessen till långsiktiga och effektiva transport­lösningar.

Avslutande rekommendationer

Riksrevisionen avslutar sin granskning med följande rekommendationer till regeringen, rekommendationer som Folkpartiet ställer sig helt bakom. Regeringen bör:

Utöver detta vill Folkpartiet även lyfta fram att regeringens sätt att hantera bolagiseringen av SJ och styra bolaget därefter följer samma formlösa mönster som styrningen av andra statliga bolag, exempelvis Vattenfall. Detta är en brist som vi kritiserat i tidigare motioner.

Allt detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.

Stockholm den 30 november 2005

Eva Flyborg (fp)

Yvonne Ångström (fp)

Nyamko Sabuni (fp)