Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en nationell handlingsplan för socialt företagande som en del av genomförandet av Sveriges handlingsprogram för tillväxt och sysselsättning inom ramen för Europeiska unionens Lissabonstrategi.
I regeringens skrivelse 2005/06:23, Sveriges handlingsprogram för tillväxt och sysselsättning, lyfter regeringen fram de sociala företagens roll för att integrera grupper som står långt från arbetsmarknaden, både i samhälle och i arbetsliv. ”Dessa företag möjliggör övergång från passivt försörjningsstöd till rehabilitering, utbildning och arbete på ett effektivt sätt, utifrån ett entreprenörskap som utvecklar nya affärsområden och nya verksamheter. De kan därigenom bidra till både ekonomisk tillväxt och ökad sysselsättning”. Men för att det sociala företagandet ska kunna spela den rollen i ökande och önskvärd omfattning krävs ett målmedvetet arbete och riktade insatser. Det sociala företagandets verksamhet och utveckling kompliceras av att verksamheten berör flera politikområden som närings-, arbetsmarknads- och socialpolitik och därmed berörs företagen och dess medarbetare/målgrupper av en rad olika regelverk och insatser. För att sektorn ska kunna utvecklas och bidra till ytterligare arbetsplatser och tillväxt krävs samsyn och samordning mellan politikområden och myndigheter.
Det sociala företagandet, dess verksamheter och resultat måste bli mer känt i Sverige. Det gäller såväl målgruppernas organisationer som de myndigheter som skulle ha stor nytta av ett utvecklat socialt företagande. Sverige har mycket att lära av andra stater inom EU inte minst Storbritannien som inrättat ett särskilt organ, Social Enterprise Unit och Italien med en särskild lagstiftning för de sociala företagen.
En nationell handlingsplan för socialt företagande för tillväxt och sysselsättning bör innehålla insatser som ett nationellt entreprenörskapsprogram, anpassade finansieringslösningar och samverkansform, nationellt och regionalt, för planering och uppföljning av socialt företagande, utvecklings- och trygghetsanställningar och Plus-jobb.