Riksdagen avslår regeringens förslag om bemyndigande att besluta om bidrag under anslag 42:6 Djurskyddsmyndigheten.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Djurskyddsmyndigheten.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Livsmedelsekonomiska institutet.
Riksdagen avslår regeringens förslag om bemyndigande att besluta om bidrag under anslag 44:7 Ekologisk produktion.
Riksdagen anvisar med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag för år 2006 anslagen under utgiftsområde 23 Jord- och skogsbruk, fiske med anslutande näringar enligt uppställningen.
En stor del av utgiftsområdet styrs av EU:s gemensamma jordbruks- och landsbygdspolitik (CAP). Området innehåller såväl direktbidrag från unionen som svensk medfinansiering, vilket i många fall är ett vilkor för att stöd skall kunna erhållas.
Då dessa utgifter inte styrs från Sverige har vi heller ingen möjlighet att föreslå andra ökade nivåer. Regeringen har emellertid i allmän spariver föreslagit att också vissa av de av EU finansierade anslagen minskas. Det rör sig till exempel om statistikkostnader och skogsövervakning. Det rör sig i dessa fall om mindre belopp, varför det inom övriga anslag går att finna motsvarande medfinansiering. Vi anser att Sverige hittills varit alltför dåligt på att ta till vara de medel som EU ställer till förfogande. Minskningar av dessa anslag bör inte göras. Sparniten tar sig löjeväckande proportioner när också anslaget till omarronderingsverksamheten schablonmässigt minskas med 0,6 procent, eller i reda pengar 18 000 kronor. Detta avvisas.
Rent principiellt borde europeisk lantbruksnäring klara sig med avsevärt lägre stödnivåer. Det gäller såväl direkt som indirekt stöd till produktion, men även det stöd som betalas till landsbygden. Det sistnämnda borde inte heller betraktas som en del av jordbrukspolitiken utan som en del av regionalpolitiken. Stödminskningen kan inte göras ensidigt utan måste ske parallellt i alla länder.
Den nya jordbrukspolitiken som beslutats på EU-nivå ger emellertid utrymme för vissa nationella bidrag. De samlas under anslag 44:1 Åtgärder för landsbygdens miljö och struktur. Vi anser inte att detta skall utökas utöver vad som motiveras av förändringen i den gemensamma jordbrukspolitiken. Vi kommer att ta ny ställning inför det nya LBU-programmet som skall börja gälla från och med 2007. Vår bedömning i dagsläget är att anslaget då kommer att behöva öka men i likhet med regeringen avstår vi från att spekulera med hur mycket.
Innehållet i det nya LBU-programmet kan till stor del påverkas nationellt. Enligt vår uppfattning är det viktigt att det livsmedelsproducerande jordbruket ges förutsättningar för att överleva på lång sikt. I stora delar av Sverige är detta inte fallet. Därför bör huvuddelen av stödet i den nya perioden gå till det aktiva lantbruket.
Vi motsätter oss att medel från skatterna på växtnäring och bekämpningsmedel först tas in för att sedan användas till offentliga bidrag. Detta påverkar vår inställning till anslag 44:1 och 44:6.
Anslag 42:6 och 43:13 är myndighetsanslag för Djurskyddsmyndigheten och för Livsmedelsekonomiska institutet.
Vi anser inte att någon av dessa myndigheter behövs. Verksamheten som bedrivs eller skall bedrivas där kan skötas av andra myndigheter i huvudsak inom deras nuvarande ramar. Anslagen till dessa myndigheter kan därför fasas ut. Myndigheterna läggs ner så tidigt som möjligt under budgetperioden. En del av djurskyddsmyndighetens anslag förs då över till Jordbruksverket.
Eftersom Djurskyddsmyndigheten bör läggas ner skall därför heller ingen kredit för dess verksamhet beviljas.
Anslag 44:7 Ekologisk produktion som inrättades för två år sedan fördubblas nu. Liksom tidigare motsätter vi oss att medel anslås för att stödja en produktionsmetod. En stor del av medlen avses att användas till marknadsföringsstöd. Det är anmärkningsvärt att staten ger marknadsföringsbidrag till en förhållandevis lönsam nisch av livsmedelsmarknaden. Ekologisk produktion är på det hela taget inte mer miljövänlig än konventionell. Det finns således inte något motiv att av miljöskäl stödja ekologisk produktion. Anslag 44.7 bör utgå. Som en konsekvens skall inte regeringen bemyndigas att besluta om bidrag under detta anslag.
Inom utgiftsområdet finns också en rundgång av skatt på jordbrukets produktionsmedel på eget anslag. Då vi motsatt oss att skatt först tas ut på vissa produktionsmedel för att sedan gå till för jordbruket gemensamma ändamål vill vi naturligtvis inte heller ha någon återföring av dessa medel. Det är bättre att skatterna aldrig tas ut. Systemet påminner inte så lite om den jordbruksprisreglering som övergavs för drygt tio år sedan.
Eftersom vi i vårt budgetalternativ tar bort dessa skatter blir konsekvensen att anslag 44:6 utgår.
Vad gäller bidrag till regionala resurscentrum för småskalig livsmedelsproduktion har vi ingen annan synpunkt än vi har för bidrag till andra ändamål. Investeringar skall ske på marknadsmässiga grunder. I annat fall riskerar medel att satsas på verksamheter utan egen livskraft. Därför minskar vi anslag 43:16 Åtgärder inom livsmedelsområdet.