Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om fisket i Älvlapplands vattensystem.
I östra Norrbotten utgör vattendragen med de outbyggda älvarna och dess biflöden en av de viktigaste grundförutsättningarna för att kunna skapa en god och hållbar landsbygdstillväxt med ekonomiska och sysselsättningsmässiga värden. Som naturtillgång är vattensystemet med Torne, Muonio, Kalix, Tärendö och Lainio laxförande älvar sålunda en unik resurs som inte behöver skapas men som varsamt kan nyttjas som framgångsfaktor för utveckling och tillväxt.
Under senare år har fiskenäringen med bl.a. sportfisket och fisketurismen börjat utvecklas sedan vildlaxen börjat återvända till älvsystemet och besökare kunnat erbjudas kvalitativt goda fiske- och naturupplevelser. Näringen är dock fortfarande i ett initialt utvecklingsskede, varför tillväxtpotentialen även långsiktigt måste bedömas som mycket stor.
För att på ett bättre sätt tillvarata och nyttja de förutsättningar som denna naturrikedom med fem orörda älvar ger, har ett särskilt utvecklingsprojekt benämnt ”Älvlapplands fiske” startats 2005. Projektet skall försöka skapa och utveckla nya resurser och verktyg för att fiskenäringen skall kunna bli en viktig bärkraftig och sysselsättningsskapande näringsgren i området.
En förutsättning för att denna naturtillgång varsamt skall kunna nyttjas som en framgångsfaktor för utveckling och tillväxt är dock att fiskebeståndet i vattendragen med främst vildlax men också harr och öring fortlever. Fiskarternas fortbestånd och utveckling i älvsystemen måste säkerställas med en samsyn och ett harmonierat regelsystem som ser fiskeområdet som en helhet och balansera kust- och havsfiskets omfattning med fiskens tillgång i älvsystemen, yrkesfiskets omfattning mot fritidsfiskets behov samt användningen av fasta respektive rörliga fiskeredskap.