Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en provanläggning för produktion av syntetisk diesel i Sundsvall.
Koldioxidutsläppen i världen är förmodligen vårt allvarligaste miljöproblem som kommer att få stor inverkan på kommande generationers levnadsbetingelser. Den enda sektor som i dag ökar sina koldioxidutsläpp i Sverige är transportsektorn.
Syntetisk diesel, s.k. Fischer-Tropsch-bränsle (i fortsättningen kallat FT-diesel), fungerar fullt ut i dagens dieselmotorer utan att någon modifiering är nödvändig. Det är även fullt blandbart med diesel Mk1.
Enligt Vägverkets rapport ”Med hållbarhet i tankarna” (juni 02) utses just FT-diesel till huvudbränsle att ersätta diesel i framtiden.
En förstudie har visat att det finns unika förutsättningar i Sundsvall för att bygga en provanläggning där man använder restgaser från den kemiska industrin för framställning av FT-diesel. I en sådan pilotanläggning anpassad för forskning kan man utveckla tekniken för att omvandla gas till diesel och i ett senare skede koppla in en förgasare för biomassa. Inriktningen skulle vara att förbättra utbytet i FT-processen och anpassa den till biosyntesgas vilken har en annan sammansättning än naturgas. Genom att bygga en sådan anläggning i Sundsvall kan man skynda på utvecklingen av ett av de allra mest lovande alternativen för framställning av biobränsle för fordonsmotorer. En sådan anläggning skulle vara unik i Europa och troligtvis också världsunik.
Förutom att det i Sundsvall finns den kemiska industri som har just de restgaser som lämpar sig för framställning av FT-diesel har orten också andra stora fördelar för lokalisering av en pilot- och demonstrationsanläggning för tillverkning av FT-diesel. Där finns genom närheten till skogsindustrin mycket god tillgång till biomassa för nästa skede i processen. Dessutom finns erfarenhet av FT-diesel eftersom ett antal fordon sedan några år tillbaka kör i Sundsvall med importerad FT-diesel i tankarna.