Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om småviltsjakt och turism.

Motivering

Turismen och besöksnäringen är en starkt växande bransch i Sverige. Det gäller framför allt landets fjällområden, som kan erbjuda många olika typer av aktiviteter och upplevelser i Europas sista vildmark. En växande verksamhet är småviltsjakt, som har blivit en populär aktivitet inte bara för svenskar utan också för många besökare från våra grannländer och andra delar av Europa. Framför allt kommer många jägare från Norge och Italien.

Många boende i fjällvärden kompletterar sin utkomst med att guida jägare och andra besökare i fjällen. De är personer som är väl förtrogna med förhållandena i området. De har god fjällvana och lokalkännedom. De vet också var och när renskötsel bedrivs och har god kunskap om djurhållning och naturvård.

I och med att besöksnäringen och därmed jakten växer finns det skäl att befara att oseriösa arrangörer kommer upp på marknaden. Dessutom är det enkelt för exempelvis norska jägare att röra sig över gränserna i fjällvärlden helt utan guider.

Det är nödvändigt att kvaliteten i den här typen av turism är hög. Det handlar om att inte skada miljön i fjällvärlden och därmed möjligheterna för de bofasta att kunna livnära sig på turismen. Det handlar också om hållbart utnyttjande av den resurs som småviltet utgör för att så många som möjligt ska kunna jaga i fjällområden. I sista hand är det fråga om möjligheten att kunna bo kvar i glesbygden.

I september uppdagades masslakt av ripor i Saarivuoma sameby i Norrbotten. Där var det fem jägare som under fyra dagar sköt närmare trehundra ripor. Enligt reglerna är det tillåtet för en jägare att skjuta maximalt åtta ripor per dag. Jägarnas utrustning hade transporterats till platsen av personer som känner området men som valt att inte bry sig om gällande bestämmelser. Händelsen betraktas, innan utredningen kring omständigheterna är klarlagd, av länsstyrelsen mer som ett brott mot jaktetik och inte som ett jaktbrott. Samtidigt kan man befara att händelsen minskar förtroendet mot det gällande systemet med småviltsjakt.

Frågan om småviltsjakt som en del i turismen måste tas på stort allvar. Möjligen är det nödvändigt att skärpa reglerna för småviltsjakt och tillsynen av den. I varje fall måste någon typ av policy tas fram, vilket till exempel i fråga om småviltsjakt skulle innebära att guiderna har den kompetens som aktiviteter i fjällen kräver.

Stockholm den 26 september 2005

Maria Öberg (s)

Marie Nordén (s)