Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen beslutar att uppta ett nytt anslag Rädda Östersjön.

  2. Riksdagen beslutar att uppta ett nytt anslag för forskning och utveckling av förnybara drivmedel.

  3. Riksdagen anvisar med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anslagen under utgiftsområde 20 Allmän miljö- och naturvård enligt följande uppställning:

Anslag, tkr

Regeringens
förslag

Anslags-
förändring

34:1

Naturvårdsverket

334 000

–17 000

34:3

Åtgärder för att bevara den biologiska mångfalden

1 923 000

–300 000

34:9

Statens strålskyddsinstitut

108 000

–5 000

34:10

Statens kärnkraftinspektion: Förvaltningskostnader

98 000

–5 000

34:12

Bidrag till SMHI

263 000

–20 000

Nytt

Alternativa drivmedel, forskning m.m.

+300 000

Nytt

Rädda Östersjön

+100 000

Summa för utgiftsområdet

4 556 166

+53 000

Motivering

Idag vet vi ganska väl vad som är problemet och det finns även mycket ny spännande teknik och vetenskap ute på marknaden eller i forskningsinstitut världen över. Teknik och kunskap som om den användes fullt ut, världen över, skulle kunna minska belastningen av växthusgaser och miljögifter. Men även utarmning av arter och naturområden osv. skulle med kunskap kunna vändas. Dilemmat är att teknikskiftet och kunskapsspridningen inte går fort nog, det finns en enorm tröghet hos systemen i världen och i Europa. Centerpartiet vill att vi i Sverige skall gå före och stå för nytänkandet. Vi måste genomföra teknikskiftet för det är endast genom modern teknik som vi kan ställa om till ett hållbart samhälle.

Miljöpolitiken tar sin utgångspunkt i människors och regeringars engagemang för att komma till rätta med miljöproblemen. För att miljöfrågorna skall ges utrymme på den globala politiska agendan måste miljöfrågor diskuteras och lösas i ett internationellt perspektiv. Miljön skall sättas i fokus för att tillväxt och utveckling skall kunna svara upp till en hållbar utveckling. Den kortsiktiga vinningen måste ställas i relation till den långsiktiga rikedom som miljösatsningar ger. Centerpartiet anser att den miljödrivna teknikutvecklingen utgör en stor potential i detta sammanhang. Miljön som drivkraft skapar nya tillväxt- och utvecklingsmöjligheter för näringslivet. Genom att vi i Sverige använder lagstiftning och ekonomiska styrmedel för att skydda naturen, kan vi alltså göra en tjänst för de företag som satsar på miljöarbete och ny teknik. Det är möjligt att tjäna pengar på att förbättra vår miljö! Det är den absolut starkaste drivkraften för att driva på en omställning mot ett hållbart samhälle.

Anslagsberäkning

Vi måste satsa ännu mer pengar och resurser i forskning och utveckling, men vi behöver nu även börja använda den kunskap som redan finns. Vi behöver skapa incitament och förutsättningar för att implementeringen av den befintliga nya tekniken och kunskapen skall ske snabbare. Centerpartiet ser här två stora områden som behöver extra starka insatser, nämligen Östersjön och arbetet för att minska växthuseffekten.

Det kommer larmrapport efter larmrapport men inget händer, det pratas och skrivs rapporter, det forskas och studeras och regeringen samlar andra regeringar till samtal, och samtidigt försämras tillståndet hela tiden för vårt unika innanhav, Östersjön, dör. En utveckling som kräver konkreta beslut och åtgärder i alla länder som har sina gränser mot detta värdefulla ekosystem. Centerpartiet vill se en förändring, vi vill rädda Östersjön och därför föreslår vi riksdagen att inrätta ett nytt anslag för Östersjön. Anslaget skall gå till att ta fram en heltäckande forsknings- och aktionsplan för Östersjöns miljö, ökade forskningsinsatser samt till ett åtgärdspaket och för att stärka samarbete som skall bidra till att alla länder kring Östersjön arbetar tillsammans med direkta och snabba åtgärder.

Nya forskarrön menar att växthuseffekten går fortare än vad som förut har antagits, samtidigt ser vi idag inte den minskningen av växthusgaser som skulle behövas, snarare blir vi allt mer varse om klimatproblemets komplexitet. Nu krävs det snabbare och effektivare politiska beslut och insatser världen över. Därför satsar vi ännu mer på att förverkliga Sveriges mål om halverade utsläpp av växthusgaser till år 2050. Centerpartiets mål om att det efter 2015 skall det vara förbjudet att sälja nytillverkade fordon som enbart kan drivas av fossila bränslen blir allt viktigare. För att lyckas genomföra en sådan stor omställning behövs det en ökad satsning på alternativa drivmedel. Glädjande nog kan vi konstatera, i årets budgetproposition, att även regeringen insett behovet av detta när man åter höjer anslaget för energiforskning i det syftet. Centerpartiet väljer ändå att under detta utgiftsområde behålla vårt förslag från föregående år då vi anser att det nu krävs ännu kraftigare insatser för att lyckas genomföra ett sådant här stort teknikskifte. Samtidigt ser vi en stor tillväxtmöjlighet för Sverige inom detta område, både då vi har inhemska naturresurser som med rätt teknik kan ge oss ett försprång på biobränslemarknaden, och då vi som ett av världens bästa länder på forskning och utveckling kan bli ledande inom den teknik som krävs för en omställning av transportsektorn.

Anslaget skall användas till forskning men också till olika typer av stöd till anläggningar för framställning av förnybara drivmedel. Det är viktigt att forskningsinsatser görs i samarbete med fordonsindustrin samt drivmedelstillverkare. Det handlar dels om olika typer av stimulansåtgärder för människor som väljer att köra på förnybara bränslen som leder till minskade skatteintäkter, dels om satsningar på forskning och utveckling. För att frigöra budgetmedel föreslår Centerpartiet att anslagen 34:1 Naturvårdsverket, 34:9 Statens strålskyddsinstitut, 34:10 Statens kärnkraftsinspektion: Förvaltningskostnader minskas med 5 %, vilket motsvarar 17,5 respektive 5 miljoner kronor. 34:12 Bidrag till SMHI, minskas med 20 miljoner kronor.

Därtill bör anslaget 34:3 Åtgärder för att bevara den biologiska mångfalden reduceras med 300 miljoner kronor genom att medlen för inköp av skogsmark minskas. Detta mot bakgrund av att Centerpartiet förordar en annan modell för bevarande av skyddsvärd skogsmark (naturvårdsavtal m.m.) och inom utgiftsområde 23 förstärker vi insatserna för rådgivning och biotopskydd inom skogsbruket.

Miljöproblemen i världen är en säkerhetsrisk och i många fall en orsak till konflikter. På grund av dagens överutnyttjande och bristfälliga hantering av naturresurser, utsläpp, snabba befolkningsökningar, diverse demografiska faktorer och välståndsklyftor är det lätt att se hela det ekologiska systemet som hotat. Ovan nämnda hot mot framtidens säkerhet kommer att kräva ett helt nytt fokus på internationellt samarbete med miljön i fokus då många av miljöproblemen kräver lokala, regionala eller globala lösningar, som inkräktar på nationella regeringars rättigheter. Sveriges befolkning har ett stort ansvar och en enorm utmaning i att minska våra ”ekologiska fotavtryck”, för att vi inte skall fortsätta att stjäla miljöutrymme av andra människor och kommande generationer. Som nation har vi också ett stort ansvar i att bistå fattigare länder i deras miljöarbete. Vi väljer därför att vidmakthålla vårt krav om att Sverige skall satsa pengar på miljöbistånd. Anslaget är på 300 miljoner och återfinns under utgiftsområde 7.

Stockholm den 4 oktober 2005

Claes Västerteg (c)

Jan Andersson (c)

Margareta Andersson (c)

Birgitta Carlsson (c)

Kenneth Johansson (c)

Birgitta Sellén (c)