Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om strandskyddet.
Sveriges natur och våra många sjöar och vattendrag är något vi ska skydda och bevara. Stränderna är också en stor tillgång för friluftsliv och rekreation. Förutsättningarna är dock väldigt olika i vårt avlånga land. En stående kritik har varit att samma regler för strandskydd gäller för attraktiva tättbefolkade områden i och runt storstäderna som i vattenrika glesbygdsområden i till exempel Värmland.
I många kommuner som hotas av avflyttning kan just det natur- och strandnära boendet vara en attraktionskraft för att behålla eller locka till sig nya invånare. I denna avvägning måste de avgörande besluten överlåtas till kommunerna i nära samråd med de medborgare som berörs. Inom områden med lågt bebyggelsetryck och talrika sjöar och vattendrag ska kommuner med stöd av analyser i översiktsplanen kunna medge undantag från strandskyddsbestämmelserna om inte det rörliga friluftslivet eller den biologiska mångfalden äventyras.
Regeringen har efter flera års utredande kommit med ett förslag till ändringar i nuvarande strandskyddsregler. Det nya lagförslaget ska göra det lättare för 61 kommuner att bygga vid vatten. Av dessa finns till exempel fyra i Värmland. Dessa är Årjäng, Filipstad, Hagfors och Torsby. De uppräknade kommunerna har god tillgång till stränder och kan anses som vinnare med det nya förslaget. Frågan är dock varför de andra kommunerna i Värmland som också har god tillgång på stränder kommer att bedömas på ett annat sätt.
Det finns ett behov av ett nytt regelverk. De nya reglerna när det gäller strandskyddet måste dock bli mer flexibelt och ta mer hänsyn till de lokala förutsättningarna. Detta talar för att kommuner i glesbygden bör ges möjlighet att i sin fysiska planering undanta vissa områden från strandskyddsbestämmelser.