Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att införa ett förbud för sådan export av djur från Sverige där transporten till det importerande landet inte uppfyller de regler som gäller för djurtransporter inom Sverige.

Motivering

Djur är kännande varelser och vårt nyttjande av djur måste därför bygga på en stor respekt för det individuella djuret. Detta är också uttryckt i djurskyddslagen, som är tydlig på att djur skall skyddas från lidande och sjukdom och hållas på ett sådant sätt så att de har möjlighet att utföra sina naturliga beteenden.

Dessa krav gäller såväl för uppstallade djur, som djur på bete och som för djur som transporteras. Vid transporter påverkas djuret av precis samma faktorer som i stall­miljön – temperatur, luftfuktighet, luftkvalitet, buller, ljus, andra djur m.m. Men det tillkommer dessutom andra faktorer – lastning, vibrationer, trängsel med främmande djur, instabilitet vid körning m.m. För att minimera denna påverkan så har vi särskilda tidskrav på djurtransporter i Sverige, max 8 timmar.

Ett flertal internationella studier, utförda av såväl myndigheter som djurskydds­organisationer visar att djurtransporter mellan länder inte på långt när uppfyller de krav som djurens biologiska behov ställer. Gällande internationella regler är otillräckliga, och dessutom är kontrollen av dessa reglers efterlevnad mycket svag. Ju längre dessa transporter är, desto mer stressande är den för djuren.

Längre sjötransporter är särskild riskfyllda för djuren. Förutom de miljömässiga stressfaktorer som finns vid långa landtransporter, som t.ex. hög temperatur och hög luftfuktighet, så har studier visat på hög bullernivå och vibrationer. Enligt EU:s vetenskapliga kommitté för djurhälsa och djurskydd har bullernivåer på 103 dB uppmätts vid sjötransport. Detta kan jämföras med vad som gäller i svenska djurstallar, 65 dB. Mortalitetsfrekvensen vid sjötransport är också 10 gånger högre än vid landtransport.

Vid sjötransport tillkommer dessutom sjögång. Enligt EU:s vetenskapliga kommitté för djurhälsa och djurskydd bör sjötransporter ej ske om vindstyrkan befaras bli 8 m/s eller därutöver. Redan vindhastigheter över 10 m/s har negativ påverkan på djuren påvisats, som t.ex. aborter, aptitnedsättning, sjösjuka och ökad skaderisk. Just på grund av den osäkerhetsfaktor som ev. sjögång utgör måste stora krav ställas på sjötransportens djurutrymme, så att djurets biologiska behov tillgodoses. De studier som finns visar att så inte är fallet. De internationella regler som finns för sjötransporter är inte satta med djurens bästa i fokus. Kontrollen av efterlevnaden av dessa svaga regler är dålig.

Sedan 2003 exporteras svenska djur, dräktiga kvigor, med sjötransport till olika länder i Mellanöstern. Den senaste båten gick från Sverige i april 2005 till Jordanien med drygt 600 dräktiga kvigor. Resan tog 16 dagar. Detta är mycket långt från den huvudregel om max 8 timmar som vi har i Sverige för djurtransporter. Det har också förekommit att transporter har tagit längre tid, upp till 21 dagar, på grund av dåligt väder och storm.

Miljöpartiet de gröna anser att djur har samma rättigheter oberoende av vilket land de befinner sig i. Vi anser därför att export av djur som innebär att de svenska reglerna för djurtransporter ej uppfylls ska förbjudas.

Stockholm den 4 oktober 2005

Åsa Domeij (mp)