Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en officiell vitbok, när budgetutrymmet så medger, om myndigheters och politiska instansers agerande inför den utfiskning som pågått sedan 1960-talet.

Motivering

Samstämmiga rapporter talar om den omfattande utfiskning som sker i våra hav. Detta gäller internationellt såväl som i svenska vatten. Fisket av torsk i Östersjön är nu så gott som obefintligt och många andra vithavsfiskar som till exempel kolja och sej är nu en bråkdel av vad de var på 1960-talet. I somras kom larmrapporter om att Östersjöns bestånd av strömming minskat kraftigt på grund av överfiske.

Egentligen är det obegripligt att denna utfiskning kunnat ske eftersom världen ända sedan 1960-talet varit medveten om faran. För framtida generationer är det av mycket stor betydelse att orsakssambanden och ansvarsfrågorna i detta skeende klarläggs. Det behövs en ”vitbok” som klart och koncist beskriver hur allt detta kunde ske, vilka myndighetsåtgärder som vidtogs när larmrapporterna började strömma in, vad som var korrekta beslut och vilka som var felaktiga. Denna vitbok bör koncentreras på åtgärderna från myndighetshåll (främst rapporterna från Jordbrukverket och Fiskeriverket), men naturligtvis även uppmärksamma vad som gjorts från forskarhåll, samt vilka beslut som togs (och underläts att ta) på den politiska arenan.

Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 3 oktober 2005

Sören Wibe (s)