Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att införa importstopp av hundar av kamphundsraser.
I Hundansvarsutredningens betänkande Hund i rätta händer – om hundägarens ansvar (SOU 2003:46) står det bl.a. att det numera förekommer organiserade hundslagsmål i Sverige, mellan s.k. kamphundar. Enligt utredningen ställer ”auktoriteterna inom denna verksamhet” sällan eller aldrig till problem, även om företeelsen är ett allvarligt djurskyddsproblem. Problemen uppstår i stället när andra personer, ”tungt kriminellt belastade unga män”, tar efter dessa auktoriteter, för att ”bättra på sin image eller för att de vill ha ett vapen”.
Störst är problemet i storstäderna och deras förorter. Egentligen är inte kamphundsraserna ett problem i sig, utan det är snarare ägarnas handlande – eller brist på handlande, med sina djur som leder till problem.
Enligt 19 a § djurskyddsförordningen (1988:539) är det förbjudet att inneha eller genom avel frambringa hundar som har extremt stor kamplust, blir lätt retade och biter, bara med svårighet kan förmås avbryta ett angrepp och har en benägenhet att rikta sitt kampintresse mot människor eller andra hundar. I Sverige är alltså hundar med dessa egenskaper förbjudna. Däremot är ingen enskild ras förbjuden, även om Svenska Kennelklubben inte registrerar hundar av rasen pitbull. Enligt Hundansvarsutredningen har detta lagstycke emellertid aldrig kommit till någon större praktisk användning.
I dag är det en lång och krånglig process att ta en hund från dess ägare, även när hunden förekommer i brottsliga sammanhang. En hel del ägare till aggressiva kamphundar är kriminella, vilket inte underlättar myndigheternas insatser mot vanvård eller brister i tillsynen av hunden.
Aggressiva kamphundar ska ses som brottsredskap och kunna tas ifrån ägaren direkt och definitivt. Så formulerar Malmöpolisen sin nya strategi för att få bukt med de växande problemen med hotfulla hundar som skapar otrygghet på allmänna platser och ofta används i brottsliga syften. Att betrakta en hund som vapen vid brott och ta den i beslag, innebär att ägaren inte kan få tillbaka den förrän domstol tagit beslut.
Flera europeiska länder har betydligt strängare bestämmelser kring vissa hundraser, och blandrashundar där en förbjuden hundras ingår, än Sverige. Bland annat gäller det importförbud, men också att hunden ska vara försedd med munkorg etc. I Frankrike finns lagstiftning som kräver att alla hundar av rasen pitbull ska steriliseras. Sedan år 1991 finns en lag i England mot farliga hundar, Dangerous Dogs Act, vars syfte var att snabbt få ett stopp på de händelser med svåra personskador som orsakats av s.k. kamphundar.
När det gäller lagstiftningen i Tyskland uppger riksdagens utredningstjänst följande: ”I Tyskland ligger ansvaret för åtgärder mot farliga hundar i första hand på delstatsnivå. De sexton delstaterna har således egna bestämmelser om krav på t.ex. munkorgar, koppel och registrering. Det federala inrikesministeriet tog dock i juli 2000 ett initiativ till ny förbundslag som den tyska förbundsdagen antog den 20 april 2001. Lagen om farliga hundar, Gesetz zur Bekämpfung gefährlicher Hunde, innebär ett förbud mot införsel av farliga hundar. I den tyska lagen definieras begreppet farliga hundar genom ett uppräknande av olika hundraser: pitbullterrier, amerikansk Staffordshireterrier, Staffordshirebullterrier, bullterrier och dess korsningar.” I några delstater, t.ex. Hamburg, får bara de som har hundkörkort inneha kamphundar.
Det exakta antalet kamphundar som finns i Sverige är inte känt eftersom de vanligen inte är registrerade. Men polisen bedömer att det rör sig om drygt 2 000. Samtidigt ökar andelen fall då hundar av kamphundsras har angripit människor eller andra djur. Mellan 1998 och 2000 ökade exempelvis polisanmälningarna i Västa Götaland från 25 till 55.
Att människor hotas, skadas och till och med dödas av hundraser som regelmässigt riktar sin aggressivitet emot människor och djur får aldrig accepteras. I länder som Tyskland, Storbritannien och USA har flera människor dött till följd av angrepp från hundar av s.k. kamphundsraser, men även i Sverige har allvariga tillbud rapporterats. Låt oss se till att det stannar vid tillbud, och inte vänta tills en liten pojke eller flicka får sätta livet till innan vi tar krafttag emot hundar av kamphundsras! I likhet med Tyskland bör vi införa importstopp på kamphundar.
Till slut får några aktuella exempel från 2004 och 2005 illustrera alla de tillbud som rapporterats i Sverige.
April 2004, Ekeby: En 13-årig flicka blir svårt biten i benet av en pitbullterrier i centrala Ekeby.
Maj 2004, Göteborg: En fyraårig pojke skadas svårt när han anfalls av en pitbullterrier.
September 2004, Örebro: En anställd på en bensinmack i Örebro blir biten av en kamphund.
December 2004, Bromölla: Två aggressiva rottweilers går till angrepp emot fem barn och en vuxen på en skolgård i Gualöv.
Januari 2005, Stockholm: Fyra hundar, däribland en rottweiler, attackerade en ryttarinna och hennes häst när hon rider på Gärdet i Stockholm.
Februari 2005, Helsingborg: En nyinköpt ettårig rottweiler attackerar familjens tioåriga dotter. Hunden hänger sig fast i ansiktet som får allvarliga skador.
September 2005, Malmö: En 39-årig kvinna angrips av sin pitbullterrier i halsen. Polisen skjuter två skott emot hunden, som ändå lyckades fly från platsen. Hunden avlivades senare.