Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ytterligare kräva att de övriga Östersjöländerna tar ett större gemensamt miljöansvar.

Motivering

Den svenska östkusten är idag en resurs för Sverige. Den vackra naturen, djurlivet och fisket är något som vi måste bevara. Under de senaste decennierna har diskussionen pågått om hur vi ska förbättra miljön och minska utsläppen. Idag är Östersjön ett av världens mest förorenade hav. Den får sitt vatten från ett tillrinningsområde med nio länder och totalt 140 miljoner människor och där det finns industrier, jordbruksmarker och skogsbruk. Vattendragen tar med sig enorma mängder föroreningar och gifter som till slut hamnar i havet. Eftersom vattenomsättningen i Östersjön är så långsam stannar föroreningarna kvar länge, och den låga vattentemperaturen gör att de bryts ned väldigt sakta.

I april 2004 blev Östersjön officiellt klassat som ”särskilt känsligt havs­område” (PSSA) av FN:s sjöfartsorganisation IMO. Klassningen innebär att det finns möjligheter att ge Östersjön ett ökat skydd bland annat genom t.ex. skärpta regler kring fartygsbunden oljetrafik. Beslutet i sig innebär inget konkret men förhoppningen är att länderna runt omkring Östersjön ska kunna enas om regelverk som ska kunna förebygga framtida utsläpp av olja och andra föroreningar

Det är viktigt att den svenska regeringen fortsätter sitt aktiva arbete med att få de övriga länderna kring Östersjön att genomföra gemensamma åtgärder för Östersjöns miljö.

Stockholm den 28 september 2005

Johan Löfstrand (s)