Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen bör verka för att Ryssland skall ingå i det internationella samarbetet kring att minska utsläppen i Östersjön.

Värna miljön i Östersjön

Sveriges historia är intimt förknippad med våra omgivande hav. Fram till det att järnridån sänkte sig från Stettin vid Östersjön till Trieste vid Adriatiska havet fanns ett livligt utbyte mellan de nordeuropeiska länderna genom resenärer, sjöfarare och handelsmän. Efter järnridåns fall kunde de avbrutna relationerna mellan folken runt Östersjön återupptas. Integrationen av länderna runt Östersjön har fördjupats i och med att samtliga länder utom Ryssland ingår i EU. Vårt gemensamma hav är inte längre en barriär för politiskt, kulturellt och ekonomiskt utbyte. Återigen är Östersjön som forum för handel, kontakt och utbyte på samma sätt som tidigare generationer.

Östersjön bevattnas av ett avrinningsområde från 14 länder. 85 miljoner invånare bor i detta område. Utsläppen från jordbruk, skogsbruk och industrier är omfattande. Skall Östersjön i framtiden vara ett livskraftigt hav måste länderna runtom ta ansvar för miljöpåverkan. Utsläppen i Östersjön måste begränsas. För närvarande försvåras internationellt samarbete kring utsläppsbegränsningar till följd av att Ryssland ej deltar fullt ut och ännu inte gått med på att förklara Östersjön som ett särskilt känsligt hav (PSSA). Därför är det angeläget att regeringen vidtar åtgärder i syfte att inlemma Ryssland i samarbetet kring utsläppsbegränsningar i Östersjön. En naturlig väg till samarbete borde vara via EU.

Stockholm den 4 oktober 2005

Elizabeth Nyström (m)

Ulla Löfgren (m)