Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om villkoren för stöd till industri- och energigrödor.

Motivering

Lokalt småskalig producerad bioenergi är en viktig del för att ersätta dagens uppvärmning med olja och el. Därför finns stöd för odling av grödor för industri- och energiändamål på åkermark. Ett stöd som ska stimulera odling av energigrödor på åkermark. Stödet är dock omgärdat av mycket administration och bland annat kvalitetskrav som inte har någon relevans för energigrödor för förbränning.

Det stora problemet för mindre och nystartade energiföretag är att de vid kontrakt med odlare om köp av energigröda måste ställa säkerheter i form av kontantbelopp eller bankgarantier till Jordbruksverket. Säkerheten för kontraktsbunden gröda är på uttagspliktig areal 250 euro per hektar eller odling på övrig jordbruksmark 60 euro per hektar.

Ett exempel: Ett litet närvärmeföretag har en årsproduktion på 3 000 MW (motsvarande 300 kubikmeter eldningsolja) och de har för avsikt att använda spannmål för värmeproduktion. Förbrukningen motsvarar då cirka 800 ton spannmål (havre). Detta omräknat i odlingsareal är cirka 200 hektar vilket gör att om det skall odlas på uttagen areal måste företaget deponera 465 000 kronor. Storleken på depositionen är i princip lika mycket som värdet på hela skörden, alltså årets bränslebehov. Företaget måste således få fram kapital eller bankgaranti motsvarande 2 års bränsleförbrukning och det i en verksamhet som oftast kräver stora initialkostnader. Visserligen får företaget tillbaka pengarna efter hand som de förbrukar spannmålen men dessa krav på ställda säkerheter innebär en extra pålaga för företaget.

Dagens stödsystem för energigrödor är inte den stimulans till omställning av energisystem som det kunde vara eftersom detta försvårar framför allt för små och medelstora energiföretag.

För att underlätta övergången till energigrödor för industri- och energiändamål är det rimligt att garantbeloppet för energigrödor tas bort eller starkt reduceras. Vidare måste administrationen och formalia anpassas även för mindre och medelstora energiföretag. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 4 oktober 2005

Roger Tiefensee (c)

Agne Hansson (c)