Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Jordbruksverket skall ta större hänsyn till faktiska förhållanden när tidpunkt fastställs för kvickrotsbekämpning på arealer som är besådda med fånggröda.
Det är viktigt att Jordbruksverket tar större hänsyn till växtodlingsåret. Nu får man i vårt område inte stubbearbeta, plöja eller kemiskt bekämpa kvickrot på marker där man har fånggröda förrän efter den 10 oktober. Vi kan förstå att stubbearbetning och plöjning vid tidigare datum kan sätta igång urlakningsprocessen av växtnäring och detta är angeläget att man förbjuder. Att stubbearbeta efter den 10 oktober för att få bukt med kvickrotsbeståndet är ganska meningslöst och därför är man hänvisad till att använda ogräsbekämpningsmedel. För att få bra effekt på kvickroten måste den vara i bra tillväxt så att den kan ta till sig bekämpningsmedlet, annars kan detta tränga ner i grundvattnet. Det är vanligt förekommande att kvickroten den 10 oktober redan har börjat vissna ner och assimilationen hos växten har nästan avstannat. Dels är det av naturliga orsaker och ofta har vi haft några vinternätter som påskyndat detta. Har detta skett kan kvickroten inte absorbera ogräsmedlet och man får ett dåligt resultat till alltför höga kostnader. När växterna är i detta tillstånd rinner stor del av ogräsmedlet av de vissna bladen och direkt ner på jorden och så småningom också ner i grundvattnet. Det kan alltså bli ren miljöförstöring helt i onödan.
Denna bestämmelse verkar inte särskilt genomtänkt och många lantbrukare kan inte förstå att hänsyn inte tas till faktiska förhållanden utan det är den 10 oktober som gäller oavsett hur skördeåret ser ut. Det är viktigt att sprutningen får genomföras då växten fortfarande har grönmassa kvar, för att få största möjliga effekt på det som det är ämnat till, nämligen bekämpa kvickroten som är ett besvärligt ogräs.
Som exempel kan nämnas att just i år har man tydligt kunna se hur fel det blir om man just sprutar för sent, detta gjordes alltså 2004, och man inte uppnår den effekt som är avsedd. Det är mycket angeläget att hänsyn tas till hur tidigt man skördat, hur riklig nederbörden varit, vilka jordförhållanden man har och sedan sammantaget gör en bedömning av vilken tidpunkt som är den mest optimala för att få bra effekt på bekämpningen, detta framför allt för att skona vår miljö. Det är mycket viktigt att det finns möjlighet till en flexibilitet att göra bekämpningen vid rätt tidpunkt. Alla som brukar jorden gör det just för att bruka inte missbruka eller förstöra den.