Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om sockerbetsodlingen på Gotland.

Motivering

Lantbrukarna på Gotland har en mer positiv bild av lantbrukets situation än vad lantbrukarna har i många andra län. Investeringsviljan är hög och Gotland tillhör den övre halvan bland landets lantbruksföretag när det gäller att investera i byggnader och maskiner.

Gotland har en lång tradition av sockerbetsodling och betodlingen har stor betydelse för lönsamheten inom jordbruket. Betodlingen betyder mycket både för det gotländska landskapet och för samhället.

Betodlingen har positiva miljöeffekter. Vid odling av sockerbetor hålls marken bevuxen under en stor del av odlingssäsongen. Det innebär att urlakningen av växtnäringsämnen under hösten blir förhållandevis låg vid sockerbetsodling. Det särskilda stödet för miljövänlig odling av sockerbetor på Gotland ger ytterligare positiva miljöeffekter. Ammoniakavgången är lägre jämfört med annan odling av sockerbetor genom att betblasten brukas ner eller förs bort från fältet efter skörd. Även användningen av bekämpningsmedel minskar. Enligt en bedömning från Gotlands Betodlarförening och LRF på Gotland har användningen av bekämpningsmedel på den areal som använts för miljövänlig odling minskat med 40 procent.

Den sockerreform som diskuteras inom EU kommer, om den genomförs, få stora konsekvenser för den gotländska sockerbetsodlingen. På Gotland finns ungefär 280 betodlare. Inom EU diskuteras en kompensation för den eventuellt framtvingade minskningen av betodlingen. All minskning av sockerbetsodlingen på Gotland skulle medföra mycket negativa konsekvenser och det behövs kanske särskilda åtgärder för att kompensera Gotland för bortfallet. En viktig del är att en eventuell kompensation för en eventuell minskning ges till de aktiva betodlarna.

Vi ser möjligheten till en alternativ användning av sockerbetorna. Det pågår försök att blanda en produkt framtagen av sockerbetor i vägsaltet. Det betyder bättre miljö, säkrare vägar och tryggad betproduktion. Det är en stor mängd vägsalt inom Sverige och EU som kan ersättas av sockerbetor. Det går att framställa biogas eller etanol av samma produkt som används för att ersätta vägsaltet. Det går också att utveckla plast baserad på sockerbetspulver. Det är särskilt gynnsamt med hänsyn till att vi vill och behöver minska vårt oljeberoende. Den forskning som pågår bör tas till vara och påskyndas. En minskning av den traditionella sockerbetsodlingen kan på så sätt kompenseras med betodling för nya produkter som dessutom är positiva för miljön.

Stockholm den 3 oktober 2005

Lilian Virgin (s)

Christer Engelhardt (s)