Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om projektet Havsresan.
Att lösa problemen i havsmiljön är som det står i regeringens skrivelse 2004/05:173 En nationell strategi för havsmiljön tvivelsutan en av de viktigaste uppgifterna för svensk miljöpolitik. Vi berörs alla av havet på ett eller annat sätt. Vi måste anamma ett brett angreppssätt för att lösa de problem som finns. Det finns inga enskilda lösningar på havsproblem som t.ex. algblomning, oljekatastrofer, överfiskning och miljöförstöring. Detsamma gäller för hur vi bäst kan ta till vara på den rika naturresurs som havet utgör. Havsmiljökommissionen har påpekat det faktum att det inte råder brist på goda förslag för att lösa havsproblemen. Problemet ligger i stället i bristande genomförande. Naturvårdsverket har givits en samordningsroll och det övergripande ansvaret för havsmiljön. Det är positivt om än ej tillräckligt. Även utförare och brukare måste försöka samordna sitt arbete med andra intressenter. Mer måste göras för att all havsförvaltning ska kunna genomsyras av samordning.
Ett sätt att komplettera Naturvårdsverkets samordningsroll i arbetet med havsmiljön är att stödja en fortsättning och utvidgning av projektet Havsresan. Under sommaren 2005 har projektet Havsresan genomförts i Skåne och Blekinge län. Huvudaktiviteten i projektet har bestått av tio träffar på olika platser i länen. Träffarna har fungerat som tvärsektoriella forum där deltagare från kommuner, myndigheter, universitet, föreningar, ideella organisationer, företag och privatpersoner har medverkat på temat havsmiljö. Ett huvudsyfte med de tio forumen har varit att visa upp och fokusera på vad som lokalt uppfattas som viktigt i havsfrågor. Både lokala problem och möjligheter har diskuterats vid dessa träffar. Genom de tio arrangerade forumen har man lyckats överbrygga de kommunikationsglapp och samordningsbrister mellan intressenter, forskare och myndigheter som, enligt Havsmiljökommissionen, annars har varit ett vanligt förekommande problem inom havsmiljöarbetet. Projektet Havsresan kan bidra till att ett integrerat och tvärsektoriellt angreppssätt i havsmiljöarbetet kan uppnås. Därför menar vi att regeringen bör stödja en fortsättning av projekt Havsresan i Skåne och Blekinge samt stödja en utvidgning av projektet till andra kustlän i landet.
Ytterligare är det centralt att våra grannländer i Östersjön involveras i havsmiljöarbetet. Förvisso finns det redan ett antal grannlandsprojekt i gång. Emellertid behöver informations- och kunskapsspridningen mellan dessa projekt bli bättre. Plattformerna för att sprida nyvunna kunskaper och erfarenheter som har gjorts i havsprojekten måste bli fler och vidareutvecklas. Det koncept som projekt Havsresan bygger på skulle vara fullt möjligt att exportera till våra grannländer. En sådan lösning skulle kraftigt förstärka samordningen av och öka kunskaperna om de havsprojekt som genomförs i Östersjöområdet. Samarbetet skulle leda till ökad samsyn vilket möjliggör ett mer effektivt utnyttjande av den resurs som vårt gemensamma innanhav utgör. Vi skulle även bli bättre rustade för att möta de befintliga utmaningar som Östersjöns ansatta ekosystem står inför. Vi menar att regeringen bör stödja projektet Havsresan i syfte att starta upp liknande projekt i våra grannländer i Östersjön.