Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om åtgärder för att rädda Östersjöns miljö.
Sommarens algblomning i Östersjön blev ett nytt tydligt bevis på att Östersjöns miljö är hotad. Den väckte många politiskt dåliga samveten. Nu har algerna försvunnit till nästa sommar, men övergödningen och miljöförstöringen har inte upphört. Östersjön är en tickande miljöbomb som måste desarmeras med det snaraste. Det gäller att arbeta för att miljön i Östersjön förbättras, att Östersjön på nytt blir ett friskt havsområde där levande organismer trivs, fisket kan blomstra och turister och fastboende runt stränderna kan bada obehindrat under hela sommarsäsongen.
I Kalmar län finns ett internationellt samarbete över Östersjön med våra nya EU-medlemmar. Erfarenheterna av det samarbetet är goda. Det har gett insikter om att internationellt samarbete är till fördel för alla parter. Miljöförstöringen gör inte halt vid nationsgränsen. Därför måste vi arbeta för en bättre miljö över nationsgränserna. Det internationella miljöorganet Helcom har äntligen förklarat Östersjön som ett känsligt innanhav. Det är bra men inte tillräckligt. Sveriges regering, som ansvarig för de internationella relationerna, måste arbeta intensivt pådrivande inom Helcom, EU och Imo för att skydda Östersjön. Inte minst viktigt är det att påverka Ryssland att i högre grad samarbeta med Helcom.
För Östersjöns miljö krävs beslutskompetens för att inleda åtgärder mot miljöförstöringen. Det räcker inte med att enskilda länder tar egna beslut som enbart kan sträcka sig till det enskilda territoriet. Länderna runt Östersjön borde skapa en egen beslutskompetens för Östersjöåtgärder genom att skapa ett särskilt styre för vårt gemensamma innanhav. Låt oss kalla det en särskild Östersjöregering och ge den ett tydligt rättsligt skydd i form av en särskild Östersjödomstol. Även EU borde kunna göra mera både för Östersjön men också generellt för att stärka miljöarbetet i hela Europa. Sverige bör bli ett föregångsland när det gäller miljöteknik. Vi måste skapa bättre förutsättningar för miljöforskning, teknikutveckling, miljöinvesteringar och ett frivilligt miljöengagemang.
Anslagen inom forskningen bör i högre grad riktas mot energi och miljö. Arbetet måste fortsätta tillsammans med bland annat jordbruksnäringen för att man ska kunna förstärka miljöarbetet inom de gröna näringarna. Luftföroreningarna måste åtgärdas.
Beredskapen mot oljeolyckor är inte så bra som den borde vara. En oljekatastrof i Östersjön skulle få förödande konsekvenser. Östersjön måste få ett starkare skydd mot utsläpp och olyckor. Lagstiftningen måste skärpas och övervakningen måste bli bättre. Det måste bli kännbarare för dem som begår miljöbrott såsom oljeutsläpp. Därför behövs en Östersjödomstol som ger oss ett gemensamt straffrättsligt regelverk. Genom handling nationellt och internationellt kan utvecklingen vändas. Vad som ovan anförts om miljöpolitiska åtgärder för Östersjön bör ges regeringen till känna.