Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om medelstilldelning ur LBU-programmet till bl.a. Gotlands, Kalmar och Södermanlands län.
Miljö- och landsbygdsprogrammet (LBU) har en avgörande betydelse för att det skall finnas ett levande jordbruk och en positiv utveckling av landsbygden. Här kompenseras bland annat jordbruket för de av samhället beställda tjänster som biologisk mångfald, öppet landskap och ett levande kulturlandskap. Dessa samhällsbetalda tjänster utgör numera en betydande del av jordbruksföretagens totala intäkter.
För Gotlands del har samhällsersättningen via LBU-medel uppgått till ca 130 miljoner kronor per år, där den största delen har utgått till miljöersättningar. Det har haft en avgörande betydelse för att behålla ett levande jordbruk på hela Gotland, speciellt i de mera karga kustområdena. Det har också starkt bidragit till att nå miljömålen, bland annat att minska utsläppen till Östersjön. Vidare har det möjliggjort att mycket betesmark har röjts och numera betas för att hållas öppen. Det har blivit ett lyft för det öppna landskapet och den biologiska mångfalden. En följdeffekt är att dessa områden har blivit ett uppskattat inslag för den så omfattande besöksnäringen på Gotland. Samma betydelse har medlen haft i Kalmar län och Sörmlands län.
Det nya ersättningssystemet till jordbruket, som bygger på gårdsstöd och tilläggsersättningar, innebär att incitamentet till produktion försvinner. Detta riskerar att medföra att framför allt den betande djurproduktionen avvecklas med medföljande negativa konsekvenser. Med det nya stödsystemet får miljöersättningar en avgörande roll om det skall finnas kvar någon betande djurproduktion över huvud taget.
Miljöersättning har också utgått till Gotlands miljövänliga sockerbetsodling. Det har haft en viktig roll att möjliggöra en fortsatt odling av sockerbetor på Gotland. Detta stöd måste ingå även i det nya LBU-programmet.
LBU-programmet omfattar hela landsbygdsutvecklingen, inte bara jordbrukets roll på landsbygden. För att möjliggöra en utvecklande landsbygd, som skall vara med och skapa tillväxt, arbetstillfällen, miljövärden och en omställning till ett långsiktigt hållbart energisystem måste mer medel tillföras. Det handlar om att stödja den utvecklingskraft och initiativförmåga som finns på landsbygden och bland dess företagare.
För att uppnådda positiva effekter inte skall spolieras, och utveckling skall kunna ske, måste medel avsättas så att LBU-programmet kan förstärkas. Detta bör ges regeringen till känna.