Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att låta utreda och utarbeta förslag till förändringar i djurskyddslagen som med utgångspunkt från djurskyddsperspektivet och inte endast som skadegörelse gör det straffbart att släppa ut djur ur djurhållningsanläggning när risk finns för att djuren utsätts för oacceptabel skada eller onödigt lidande.
Inte sällan framgår det av medierna hur farmhållna djur, främst pälsdjur, släpps fria och därefter, beroende på djurens bristande erfarenhet av den nya miljön, går smärtsamma öden till mötes. Motivet för att släppa ut dessa djur varierar förmodligen, men anges inte sällan ha varit att djuren har rätt till sin egen frihet utan människors begränsningar.
Oavsett motiven för att ge de oerfarna djuren den plötsliga friheten är konsekvenserna grymma. Näringssöken, vilka vanligen misslyckas, leder till svält, ovana vid motorfordonstrafik leder till massakrering, lemlästning och långvariga fysiska lidanden för dem som inte dödas inom något dygn. Brist på tidigare uppvärmning av närmiljön kan också leda till en långt utdragen dödsprocess. För exotiska burfåglar kan detta vara särskilt påtagligt. Över huvud taget är övergrepp mot alla dessa typer av tamdjur av allvarligare karaktär under den kalla årstiden beroende på brist på lämplig föda och skydd mot köld.
Av allt att döma ger för närvarande inte djurskyddslagen, genom dess utformning och tillämpning, de djur som utsätts för dessa risker något skydd trots att lidandet torde vara väl jämförbart med sådana missförhållanden i djurhållningen som osvikligt leder till påföljd enligt denna lag. Att endast tillämpa brottsbalken i sådana fall torde prägla en äldre syn på djurskyddsfrågorna.
Rimligt vore att djurskyddslagen finge en sådan utformning eller tillämpades på sådagnt sätt att djur som hålls i farm eller farmliknande omständigheter inte får släppas ut i frihet om detta kan leda till att djuren i fråga riskerar lidande av samma grad som enligt djurskyddslagen leder till straffansvar. Av det skälet är det motiverat att regeringen utreder och utarbetar förslag till förändringar i djurskyddslagen som med utgångspunkt från djurskyddsperspektivet, och inte endast från skadegörelseperspektivet, gör det straffbart att släppa ut djur ur djurhållningsanläggning när risk finns för att djuren utsätts för oacceptabel skada eller onödigt lidande.