Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om en etablering av en försöksverksamhet för etanolframställning.

Motivering

Kalmar län och särskilt Öland har en mycket lång tradition av sockerbetsodling som nu hotas av kraftigt sänkta ersättningar på grund av EU:s avregleringar inom sockernäringen.

Odlingen av sockerbetor har en stor regional betydelse för Öland. Det är en av de grödor som tillsammans med bruna bönor utgör ett starkt varumärke för de öländska bönderna. Sockerbetsodlingen har en stor betydelse för både det öländska samhället och landskapet.

Betodlingen har även en mycket positiv miljöeffekt på Östersjön genom att sockerbetorna tar upp kväve och därmed förhindrar en urlakning av Östersjön. De milda höstarna på Öland gör att det öländska klimatet är extra gynnsamt för odling av betor.

Totalt beräknas ca 10 000 personer vara beroende av betodlingen i Sverige. Det finns för närvarande ca 3 500 betodlare, därtill kommer bruksanställda och de som har jobb i kringsektorer som transport och service.

Sockerbetor kan i framtiden få en alternativ användning. De svenska sockerbetor som inte kan användas för sockerproduktion kan i stället används för tillverkning av kretsloppsanpassad etanolproduktion. Det går i dag att framställa bioetanol och vägsaltsersättningar av betorna. Det pågår forskning inom området som bör påskyndas för att upprätthålla den svenska sockerbetsodlingen.

Framställning av etanol kan innebära ett nytt avsättningsområde för sockerbetorna, vilket skulle vara positivt för betodlarna. En etablering av en försöksverksamhet till Öland skulle bidra till att odlingen av betor kan upprätthållas. Etableringen av en försöksverksamhet i Kalmar län har en rad fördelar. Inhemsk produktion av etanol skapar sysselsättning i en region som är hårt drabbad av nedläggningar inom industrisektorn. Sockerbaserad etanolproduktion bidrar till att uppfylla miljömålen med minskade utsläpp av växthusgaser. Bönderna får avsättning för sina betor samtidigt som vi inte minskar möjligheterna för tredje världens länder att exportera sitt socker till oss. Länets befintliga oljehamnar torde kunna användas för transporten av etanolen till slutkunderna utan alltför stora infrastrukturinvesteringar.

Stockholm den 28 september 2005

Agneta Ringman (s)