Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om behovet av statligt stöd till forskning och teknikutveckling inom biodrivmedelsproduktion.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att stimulera till ökad odling av råvaror som kan användas till framställning av biodrivmedel.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Västernorrlands län och Västerbottens län ges utökade möjligheter att bli försökslän.

Motivering

Vad säger vi till våra barn och barnbarn om 20 år när de frågar varför vi inte satte stopp, varför vi lät allt fortsätta och med det lämnade över ett jordklot med sämre förutsättningar till en bra miljö och där klimatförändringar ger stormar och översvämningar? Säger vi att vi inte visste bättre?

De senaste 15 åren har alla delar i samhället minskat sina utsläpp av växthusgaser, utom transportsektorn. Man vet att ungefär en tredjedel av de globala utsläppen av koldioxid kommer från transporter. Hälften av alla transporter är av kommersiell art och hälften är privata. Scenariot är mycket oroväckande när det gäller koldioxiden. Om inget kan stoppa utsläppen är framtiden oerhört oroande. Transportsektorn, som i dag är blodomloppet för hela industrisamhället, är beroende av olja som drivmedel. I dag importerar EU 70 % av vår olja. Tendenser ser likadana ut i hela världen. Samtidigt minskar möjligheten att producera olja.

Vi står alltså inför fakta! I dag har vi för mycket fossil energi baserad på kol, olja och gas. Ju mer vi använder av fossil energi desto större blir vårt klimatproblem. De importerade fossila bränslena bidrar till globala miljöproblem genom sina restprodukter. De måste ersättas med förnybara energislag. Biobränsle är ett sådant. En satsning på biodrivmedel från inhemska resurser gör oss mindre sårbara. Det skapar också arbetstillfällen, och inte minst är det bra för miljön.

Ett EU-direktiv från 2003 anger målet om att andelen biodrivmedel eller andra förnybara drivmedel ska öka successivt till 5,75 % fram till år 2010. För att uppnå det behövs långsiktiga närings- och skattepolitiska incitament, en standardisering av biodrivmedel, fortsatt statligt stöd till forskning och teknikutveckling. Att förändra transporterna i riktning mot förnybara drivmedel och hållbarhet är ett måste för att vi ska kunna minska växthuseffekten, som leder till klimatförändringar.

Vi har därför ett stort näringslivsprojekt framför oss när det gäller att producera biodrivmedel. Det är ett projekt som vi har alla möjligheter att klara av eftersom vi har de råvaror som behövs för att producera biodrivmedel. Vi kan också öka tillgången av råvaror genom att stimulera till odling av energigrödor på marker som i dag ligger i träda.

I dag går det mycket pengar ut ur landet för att bekosta drivmedel, och vi ser hur oljan påverkar vår ekonomi och inflation. Med biodrivmedel i våra fordon kan vi själva producera drivmedel lokalt och därmed behålla pengarna i landet och dessutom skapa arbetstillfällen.

Bio Fuel Region har en ledande ställning när det gäller omställning av transportsektorn från bensin och diesel till förnybara drivmedel. Det innebär att där finns oanade möjligheter att utveckla nya produkter och tjänster för globala behov och marknader. Av den anledningen bör Bio Fuel Region (Västernorrland/Västerbotten) ges möjligheter att utveckla biodrivmedlen och fullt ut ses som ett försöksområde där staten tillför resurser för fortsatt utveckling.

Stockholm den 28 september 2005

Birgitta Sellén (c)

Håkan Larsson (c)