Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att draggningen efter borttappade garn utökas.
Vid fiske förloras årligen ett okänt antal redskap. Många återfinns, men en del blir kvar i vattnet där de fortsätter att fiska. Dessa moderna redskap av syntetmaterial bryts inte ned utan kan fortsätta att fiska under lång tid. Östersjöns ganska grumliga vatten gör också att algpåväxt sällan sker på större djup än 35 meter varför garnen kan stå och fiska som s.k. spökgarn under lång tid. Det säger sig självt att en hel del fisk går in i dessa garn och dör.
Spökfiskande torskgarn i svenska vatten är ett problem huvudsakligen i Östersjöområdet, och då framför allt i de östra delarna. Det är möjligt att dragga organiserat efter dessa garn. Detta sker framgångsrikt i Norge sedan många år tillbaka. Draggning har även skett i Östersjön.
Innevarande år har ett framgångsrikt projekt genomförts i Öresund i samarbete med Fiskeriverkets havsfiskelaboratorieum. Resultatet betecknas som bra. På 20 dagar har cirka tolv kilometer garn tagits upp. P-O Larsson från Havsfiskelaboratoriet föreslår att en etapp två genomförs snarast möjligt.
Ett par fisketrålare sökte i somras efter borttappade fiskegarn i Östersjön, och även där hittades på några dagar betydande mängder borttappade garn.
En del av garnen som står och fångar fisk i åratal kan vara över tio år gamla. Varje år beräknas enbart de svenska fiskarna tappa bort 16 till 17 mil nät. Det kan finnas hundratals mil nät som står på Östersjöns botten och fångar fisk.
Sverige bör initiera en systematisk draggning i Östersjön för att få bort dessa garn.