Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att statens utbetalningar av jordbruksstöd görs i rätt tid.

Motivering

När statens ekonomi inte räcker till använder regeringen Sveriges lantbrukare som bank. Enligt budgetlagen ska staten inte göra av med mer pengar än det utgiftstak som riksdagen varje sätter upp för de olika åren. Men eftersom den nuvarande regeringen envisas med år efter år lägga statens budget utan marginaler måste regeringen i slutet av varje år trixa med siffrorna för att klara av att hålla utgifterna under utgiftstaket.

Det jordbruksstöd som skulle ha betalats ut i december förra året betalades ut långt senare eftersom regeringen behövde hålla inne pengarna över årsskiftet för att inte spräcka utgiftstaket. De företag som pengarna var avsedda för och som hade väntat på att få dem fick finna sig i att fungera som kreditgivare åt regeringen. Rättssäkerheten för dessa företagare försvann med statens dåliga ekonomi. Hade bönderna agerat på samma sätt som staten, det vill säga inte betalat sina räkningar i tid, hade de genast fått kravbrev. Staten kräver att skatten skall betalas punktligt varje månad annars blir det straffavgifter.

Ur företagarens perspektiv leder detta till stora problem. Nödvändiga investeringar i maskiner eller annan utrustning får skjutas på obestämd framtid och den långsiktiga planeringen slås i spillror. Det är kanske inte så konstigt att vi har för få svenska företag när regeringen tycks behandla dem som den vill och inte betala ut deras pengar.

Riksdagen bör tydligt markera för regeringen att detta inte är ett acceptabelt förfarande. Marginalerna i statens budget måste vara så stora att enskilda inte skall drabbas bara för att regeringen inte kan klara av att hålla utgifterna under utgiftstaket. Det är viktigt att regeringen respekterar budgetlagen. Men det är också viktigt att staten respekterar de företagare som varje dag sliter för att hjälpa till med att bygga upp vår välfärd.

Stockholm den 29 september 2005

Gunnar Axén (m)