Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kattägarens skyldighet att märka och kastrera sina katter.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kattägares ansvar för tillsyn av sina djur.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att det skall betraktas som brott och i vissa fall djurplågeri att överge sina djur.

Motivering

Sverige anses ha en långtgående djurskyddslagstiftning. Djurskyddet intresserar och engagerar många människor. Av lagstiftningen framgår att djur ska behandlas väl och skyddas mot lidande. Att behandla djur väl är en viktig etisk fråga. Missförhållanden i form av vanvård av djur uppdagas ofta genom anmälningar från allmänheten. Inte minst för våra husdjur är det viktigt att människor tar ansvar och ger djuren den omsorg de behöver. Frågan är dock om djurskyddslagstiftningen är tillräcklig och om den även omfattar katter.

Problemet med hemlösa katter blir värre för varje dag som går. Detta är uppenbart om man tittar på alla webbsidor om katter eller läser lokaltidningar där katter är upphittade, försvunna eller söker nya hem. Kattklubbar, kattpensionat, miljökontor, poliser, veterinärer och diverse djurvänner kan alla intyga problemet.

Många känner till och talar om problemet med alla sommarkatter som hänsynslöst lämnas åt sitt öde när hösten kommer. Dessvärre är problemet större än så. Katter lämnas nämligen åt sitt öde alla årstider.

Ett annat problem är katter som visserligen har ett hem men ändå tillåts springa ute utan uppsikt och utan att vara kastrerade. Många i samhället irriteras över ”kattplågan”. Katterna i sin tur far mycket illa på grund av bristande tillsyn och omvårdnad.

Det är därför hög tid att stärka skyddet för katterna och i lag understryka ägaransvaret. Annars kommer kattproblemet inom en snar framtid att bli ohanterligt och kräva extraordinära åtgärder, t.ex. avskjutning av katter. Det finns också en risk för sjukdomsspridning om antalet katter blir okontrollerat stort. Ökade problem för allergiker som får objudna kattgäster till sina bostäder kan heller inte överskattas.

Hur många de hemlösa katterna är i Sverige är oklart. Det sägs att det bara i och omkring Stockholms stad finns ca 20 000 hemlösa katter. Andra uppgifter talar om att det finns mellan 100 000 och 1 miljon hemlösa och förvildade katter i landet. Snart har vi samma situation som i andra varmare länder och som många förfasar sig över. Skillnaden är att katter i Sverige ska klara de kalla vintrarna.

De flesta av oss har någon gång sett övergivna, förskräckta och förvildade katter kura under buskar och på altaner. Många har också sett och hört talas om katter som råkar ut för katthatare och sjuka kattplågare. I många bostadsområden har förvildade katter blivit ett så stort problem att de fångas in i fällor och avlivas. Några få katter har turen på sin sida och kan hamna hos någon djurvän eller på ett djurhem. Alla eldsjälar som jobbar (ideellt) i det tysta och med knappa resurser med att ta hand om hemlösa katter vet att de aldrig räcker till. Det finns enligt uppgift ett hundratal katthem i landet. Hur många katter de än tar in och placerar ut i hem står ändå en lika lång kö av katter ”utanför dörren” till katthemmet. Så länge kattägarna inte tar hand om sin katt och tar ansvaret för den kan inte kattproblemet lösas med enbart praktiskt omhändertagande och omplaceringar. Självklart är det ett nödvändigt och mycket bra arbete som katthemmen och kattföreningarna gör, men man kommer tyvärr aldrig att hinna ikapp om ingen förändring sker i vår inställning till katten.

Trots att katten varit människans vän i tusentals år och tjänstgjort som skicklig råttjägare har katten fått ett mycket lågt värde. Många katter kan man få helt gratis. De har alltså inget värde i pengar. De kan skänkas bort till vem som helst och i vilket syfte som helst. Vissa kattägare tycker därför inte att det är värt att lägga ned pengar på vare sig veterinärvård, vaccineringar, ID-märkning eller mat. Katten får föröka sig okontrollerat eftersom en kastrering är betydligt dyrare än själva katten. Därför kommer många ovälkomna kattungar till världen, som inte sällan avlivas med primitiva metoder eller släpps vind för våg – förvildas, kanske svälter eller fryser ihjäl och ställer till med irritation i bostadsområdena. Så länge katten inte har något värde kommer antalet hemlösa och vanvårdade katter hela tiden att öka och ställa till förtret i våra bostadsområden. Det är dags att kattägare blir skyldiga att märka och kastrera sina katter.

Om vi menar allvar med vårt djurskydd ska det heller inte vara möjligt att kunna lämna sin katt vid sommarstugan eller vid vägkanten utan att denna ansvarslöshet får konsekvenser för ägaren.

I lagen om tillsyn över hundar och katter finns reglerat vilket ansvar djurägarna har vid hållandet av dessa djurslag. Av 1 § framgår att ”hundar och katter skall hållas under sådan tillsyn som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter”. Lagen bör stärkas så att samma krav ställs på kattägare som på hundägare när det gäller ansvar och tillsyn. I dag gör man skillnad mellan hundar och katter på grund av att det i djurskyddslagen skrivs att djur ska ges möjligheter att bete sig naturligt. För en katt kan det inte anses naturligt att alltid hållas inomhus. De rättsfall som finns ger inte stöd för en hårdare hållning mot kattägare. Det är dags att ändra på synen om att katter ska få springa fritt och föröka sig fritt och därmed riskera att fara illa och därtill ställa till olägenheter för andra. Det ska ställas särskilda krav på tillsyn av kattägare i tätbebyggda bostadsområden. Det bör också enligt djurskyddslagen (3 § första stycket och 36 § första stycket) vara brottsligt att överge en katt eller annat djur och ska kunna betraktas som djurplågeri.

Stockholm den 3 oktober 2005

Solveig Hellquist (fp)

Birgitta Ohlsson (fp)

Liselott Hagberg (fp)

Kerstin Heinemann (fp)

Jan Ertsborn (fp)

Lars Tysklind (fp)

Marita Aronson (fp)

Nyamko Sabuni (fp)

Ulf Nilsson (fp)

Hans Backman (fp)