Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att följa upp kvicksilverutsläpp till mark och vatten i stormdrabbade områden i södra Sverige.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att efter uppföljning av kvicksilverutsläpp förnya eller förstärka kalkningsprogrammen.
Stormen Gudrun förorsakade stor förödelse i södra Sveriges skogar natten mellan den 8 och 9 januari i år. Stora värden i form av nedblåst skog, söndertrasade el- och telefonledningar och oframkomliga vägar blev det omedelbara resultatet av stormen. Under hela våren och sommaren har röjnings-, upparbetnings- och lagningsarbete pågått i Sydsverige. Nu börjar konturerna av det nya landskapet att ta form och man börjar också förstå vilka konsekvenser stormen fått för alla människor som bor i de berörda trakterna.
En långsiktig konsekvens av ett långsiktigt negativt slag är att kvicksilver riskerar läcka ut i sjöar och vattendrag snabbare än om skogen stått kvar. Det beror på att skogen inte längre buffrar det sura nedfallet som kommer från luften. Dessutom innehåller den fallna skogen sura ämnen som kommer ut som en chock i naturen eftersom det är så stora mängder skog som fallit på en gång.
I många år har länsstyrelser och kommuner i de berörda länen kalkat sjöar och vattendrag för att få ned kvicksilvernivån. Detta arbete och dessa kostnader riskerar nu att få tas om från början.
För att inte riskera hälsoproblem för människor och djur i de stormdrabbade områdena bör samhället fortlöpande kontrollera kvicksilvernivåerna i vattendragen i området och vidta de åtgärder som är nödvändiga för att skydda liv och hälsa. Man bör också undersöka om kalkningsprogrammen i berörda områden behöver förnyas eller förstärkas. Detta bör ges regeringen till känna.