Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige skall spela en framträdande roll när det gäller att utforma EU:s fiskepolitik.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om prövning av ICES slutsatser.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att avstå onödiga utredningar.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om den administrativa bördan.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att införa ett yrkesfiskaravdrag.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utkast av fisk.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vindkraftens lokalisering.
Det är välkommet att regeringen redovisar hur den tänker sig delar av den framtida fiskepolitiken både vad gäller yrkesfiske, vattenbruk och fritidsfiske.
Under den allmänna motionstiden i höstas lämnade vi en fiskepolitisk motion som ännu inte behandlats av riksdagen. En del av de förslag vi lämnade återfinner vi i denna skrivelse, vilket är tillfredsställande. En del återstår, till exempel bildande av fiskevårdsområden i Östersjön och i de stora insjöarna.
När det gäller yrkesfisket är fiskepolitiken gemensam för EU. Det är genom skickligt agerande där som svenska intressen kan värnas. Det är viktigt att regeringen lägger sig vinn om att i EU-samarbetet spela en framträdande roll vad gäller fiskepolitiken.
En grund för beslutsfattandet i EU är de bedömningar som görs i ICES (Internationella havsforskningsrådet) av hur mycket fisk som kan tas upp. Om det skulle råda oenighet i ICES eller om dess bedömning vore det värdefullt om en överprövnings/ kontrollfunktion skapades. Hur denna skulle kunna se ut är en öppen fråga som bör beredas av kommissionen.
Vi vill att Sverige skall spela en aktiv roll i den gemensamma fiskeripolitikens framtida utformning. Ett medel för att nå framgång är att använda och delta i de regionala rådgivande nämnder (RAC:s) som upprättats.
Eftersom fisket bedrivs inom samma institutionella ram är det viktigt att de nationella villkoren är något så när likartade. En fråga där regeringen, trots riksdagsbeslut, ännu inte beslutat om ett inrättande är ett så kallat yrkesfiskaravdrag. Vi emotser ett sådant förslag senast i vårpropositionen.
Monopol och ensamrätter är sällan av godo. Detta gäller också på forskningens område. Här har branschen tillsammans med högskolor och universitet en viktig roll att spela för att ytterligare höja kvaliteten. Vi anser att forskning och utveckling är av central betydelse. Generellt har allianspartierna därför anslagit mer pengar till detta ändamål än regeringen.
Ibland utreds en fråga flera gånger trots att både problem och förslag till lösningar redan tagits fram av tidigare utredningar. Då blir en statlig utredning till bara för att förhala beslut. Regeringen bör därför avstå från sådana utredningar, till exempel om fisketuristiskt företagande, där beslutsunderlag finns. Det samma gäller på områden där det finns en samsyn mellan fiskenäringen och myndigheterna.
Bland annat Nutek och Riksdagens revisorer har visat på att den administrativa bördan i yrkesfisket är stor. Den är betydligt högre för yrkesfisket än i andra areella näringar, utslaget per företag. Regeringen bör se över den administrativa bördan för fisket så att den effektiviseras och minskas.
Skrivelsen behandlar frågan om förbud mot utkast av fisk. Vi instämmer i att detta är ett problem. Det försök som föreslås äga rum i Kattegatt, där antalet tillåtna fångstdagar begränsas, är ett intressant alternativt sätt att komma tillrätta med problemet. Detta försök bör genomföras och utvärderas innan dagens regler skärps.
Havet är en resurs som utnyttjas på traditionellt sätt till samfärdsel och fiske. Sedan flera år nyttjas havet, särskilt kustnära, för fritidsändamål. Nu görs också anspråk på att havet skall användas för energiproduktion. Det finns planer på stora vindkraftsparker som skall ligga till havs. Enligt vår mening är det viktigt att all kommersiellt gångbar produktion av el kommer till stånd. Om denna skulle kunna produceras av havsbaserade vindkraftverk är det viktigt att man vid lokaliseringen tar stor hänsyn till dem som redan nu utnyttjar havet. Vindkraftproduktion får inte vara ett mål som överordnas till exempel yrkesfiskets intressen, utan en avvägning mellan olika intressen måste göras.
Det är viktigt att skapa framtidstro i svensk fiskenäring för att nyrekrytering till branschen skall ske. Förslagen i skrivelsen är inte tillräckliga för att ge denna. Vi förutsätter därför att riksdagen välvilligt behandlar vår motion från den allmänna motionstiden.