Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en utredning av stödet till musselodlingen i Bohuslän och andra kustområden.
Övergödningen av våra kusthav utgör fortsatt ett stort miljöproblem, även om vissa åtgärder vidtagits på land för att minska läckaget av näringsämnen till havet. I någon mån anpassar sig ekosystemen till den ökande mängden växtplankton som orsakas av övergödningen genom att musslor och andra organismer, som utgör s.k. filtrerare, ökar kraftigt i antal. Dessa filtrerare är av avgörande betydelse för att reducera planktonbiomassan i kusthavet. Risken för skadliga planktonblomningar minskar i områden med många filtrerare.
Bohusläns innerfjordar, t.ex. fjordarna runt Orust och Tjörn, är mycket hårt drabbade av bottendöd och låga syrehalter. Samma fenomen iakttas också på andra håll. I dessa områden finns goda möjligheter att så att säga biologiskt manipulera fjordsystemen, genom att öka antalet filtrerare med hjälp av musselodlingar. Många fjordar är väl lämpade för sådan verksamhet. Beräkningar har visat att man skulle kunna minska syreförbrukningen i djupvattnet med 25 % genom minskad sedimentation av organiskt material i dessa områden. Det finns också andra intressanta användningsområden för musslorna, vid sidan av livsmedelsområdet. Det pågår forskning och utvecklingsarbete för att musslorna ska kunna användas som t.ex. gödning eller som djurfoder. Lysekils kommun är ett intressant exempel på en kommun som satsat på ett intressant och ganska omfattande utvecklingsarbete inom detta område och inom vattenreningen i samverkan med havsforskare.
Redan i dag odlas musslor i våra kustområden, men försök till utökning av odlingarna har medfört stora problem. Odlingarna hämmas av långa perioder med skördestopp på grund av toxiska alger som gör musslorna giftiga. För att denna mycket strategiska verksamhet ska kunna överleva kommersiellt och utvecklas och därmed bidra till en bättre balans, behövs ökad kunskap kring hur förorening av musslor till följd av algförekomst kan minska och undvikas. Behov finns därför av att rikta marin forskning till detta ändamål. Det skulle dessutom behövas stöd till denna näring, dels till investeringar för att uthålligt ha möjlighet att driva verksamheten också i perioder av skördestopp, dels riktat till uppbyggnad av en kontrollfunktion av musselkvaliteten i samverkan med Livsmedelsverket.
Vi noterar att Fiskeriverket har fått i uppdrag att utreda hinder och möjligheter för en expansion av näringen och det är mycket positivt. Men det är brådskande att tillse att också konkreta åtgärder snarast vidtas för att underlätta omställningen inom hela fiskebranschen och vattenbruksområdet och därvidlag kan inte minst musselodling vara ett mycket intressant alternativ. Det är viktigt att goda exempel snarast får möjlighet att utvecklas.
Regeringen bör få i uppdrag att låta utreda stödinsatser till musselodlingen i Bohuslän och andra kustområden i enlighet med vad som anförs i motionen. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.