Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om lättnader för att få uppföra strandnära bebyggelse.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att eventuella överklaganden skall skötas av myndigheter som känner till regionen (länet).

Motivering

Dagens strandskyddsbestämmelser brister i legitimitet i stora delar av landet. Trots att bestämmelserna är desamma över landet har tillämpningen lett till överexploaterad strandnära bebyggelse i vissa delar av landet, t.ex. vid kusten i Stockholmsområdet, västkusten och delar av skånska kusten, medan en striktare tillämpning skett längs andra kustdelar, exempelvis längs Bottenhavet, och betydande kuststräckor är orörda, trots en växande efterfrågan på dispenser. Nya regler för strandskyddet bör utgå från att Sverige har olika regionala förutsättningar och att varje region/kommun själv kan besluta om hur den strandnära bebyggelsen ska utformas.

Dagens strandskyddsbestämmelser har en brist på flexibilitet, som medför att en dispens bedöms lika strängt i kommuner med stor tillgång på oexploaterade stränder och ett lågt bebyggelsetryck, som i kommuner med en hög grad av exploatering och ett högt bebyggelsetryck. I många delar av Sverige är det god tillgång på stränder, men exploateringsnivån är låg. Som ett exempel kan nämnas Västernorrlands län där varje hushåll till sitt förfogande har 150 meter orörd strand. I Värmlands sjörika landskap finns många natursköna strandtomter, som bör få tillstånd att bebyggas strandnära.

Det är rimligt att kräva att lättnader för strandnära bebyggelse tillåts. En strandskyddsreglering kan utgå från gemensamma nationella styrande principer, som sedan varje region kan anpassa efter lokala förutsättningar. Regionalt kan man inventera områden där det finns stränder och peka ut vilka områden som är skyddsvärda. Därefter kan varje kommun få beredas möjlighet att bedöma vad som kan upplåtas till strandnära bebyggelse.

Om eventuellt behov av överprövning behöver göras så bör det ansvaret ligga på region- eller länsstyrelse. En överprövning ska inte göras av Naturvårdsverket. Den bedömningen ska göras av myndigheter som känner till regionen/länet.

Stockholm den 29 september 2005

Birgitta Sellén (c)

Viviann Gerdin (c)