Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att förändra strandskyddslagen genom att föra över ansvaret för strandskyddet på kommunerna.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utse Dalsland till pilotområde för lokalt beslutat strandskydd.
Att välja att bo på landsbygden är att välja en lugnare livsmiljö nära naturen. Det kräver ofta lite extra i form av pendling eller att tänka nytt. Det krävs en entreprenör med idéer som utvecklar de förutsättningar som livsmiljön ger, där man tar till vara lugnet, naturen, miljön eller att man har tillgång till mark, lokaler och en lokal marknad. Det är ofta ett pussel med flera olika idéer tillsammans som kan bli en inkomst. Man är inte intresserad av att ses som en del av ett museum där allt ska bevaras, där man hela tiden möts av skyltar att föremålen må icke vidröras. För att få en livskraftig landsbygd krävs i stället att människor lokalt får möjligheter att förvalta och utveckla det livsrum vi har i dag och som ska gå i arv till våra barn. Väldigt ofta möter man på landsbygden människor som gjort verklighet av en livsdröm där det är inte bara ett boende utan så mycket mer.
Vatten har alltid varit en viktig förutsättning för liv. Inte bara som livgivare utan också som en möjlighet att bege sig ut i världen. Vattnet står för mycket kraft som alltid både fascinerat och skrämt oss, och det finns inget så stilla och rofyllt som ett stilla vatten där solnedgången blänker och glittrar. Det är unikt för Sverige att vi, tack vare allemansrätten, alla har tillgång till så mycket vacker natur och vatten. Så det är inte underligt att människor alltid önskat bo nära vatten. Men dessa två delar gör att det finns en intressekonflikt som i dag gör att det finns en känsla av att strandskyddslagstiftningen inte är trovärdig. Åker man med Waxholmsbåtarna ut i Stockholms skärgård är det tydligt att lagen inte tillämpas men bor man i Dals-Ed med en sjö per tolv invånare gäller minsann lagen, vilket gör att det nästan blir komiskt. Det är därför bra att man gör en översyn men regeringens förslag bygger definitivt inte på något nytänkande eller någon tilltro till människors förmåga att kunna göra bedömningar över vad som är bra för dem i dag och i morgon.
En av landsbygdens stora konkurrensfördelar har man alltså satt en spärr på. Det påverkar givetvis både enskildas möjligheter att bygga men också utvecklingen av besöksnäringar. Såsom strandskyddet utformats i dag utgör det ett stort problem för regional och lokal utveckling på flera håll. Jag vill förändra strandskyddsreglerna genom att föra över makten till kommunerna. Utifrån sin kunskap om lokala förutsättningar och behov och med en demokratisk process är det kommunerna som ska ha ansvaret att utforma planerna för strandskyddet.
För att snabbt komma i gång för att pröva och finna former för hur man kan gå vidare i resten av Sverige är Dalsland ett bra pilotområde. I Dalsland har man sett över och inventerat sina tillgångar, efter senaste årens utflyttningar av företag. En av sakerna som är unikt med Dalsland är just naturen och alla sjöar. Detta i kombination med närheten till Göteborgsregionen och till norra Europa gör att förutsättningarna är bra för turistnäringen. Men för att kunna locka turister och öka antalet nätter för besöksnäringen måste det gå att paketera de värden som finns i naturupplevelser och ta betalt. Attraktivt boende nära vatten är en viktig förutsättning för att kunna utveckla detta.
En annan del som är viktig för att utveckla dalslänningarnas arbetsmarknad är att man måste vara beredd att pendla. För att göra det både möjligt och attraktivt krävs bra infrastruktur och kollektivtrafik men också ett attraktivt boende som väger upp restiden till arbetet. Från bankerna kräver man värdebeständig säkerhet för att bevilja huslån. Det gör att det är svårt att få banklån i dag eftersom det är dyrt att bygga nytt. Strandnära byggnation är en faktor som gör att värdet består och därmed gör det lättare att få banklån.
Det är många skäl som talar för att öppna möjligheterna för att lokalt besluta om var man kan bygga nära vatten. Planerna för lokalt strandskydd ska först genomgå en demokratisk process där alla parter – invånare, näring och särintressen – får möjlighet att delta för att besluten sedan ska fattas i demokratiskt vald församling. I Dalsland har man flera relativt små kommuner men också ett nära samarbete mellan alla kommunerna i Dalslands kommunalförbund. Här finns alltså både ett avgränsat geografiskt område med flera mindre enheter och ett organ som täcker det föreslagna området för en samverkan i planarbetet.
Dalsland är en begränsad geografisk enhet som med sina speciella förutsättningar vore ett bra område för försöksverksamhet. En försöksverksamhet där Dalsland som pilotområde genom en väl förankrad demokratisk process självt beslutar om vilka strandområden som ska vara fortsatt skyddade och var det finns möjligheter att bygga. Det skulle vara ett ypperligt tillfälle för regeringen att genom Dalsland få en chans att se hur ett lokalt beslutat strandskydd skulle kunna arbetas fram. Det skulle också vara en möjlighet för dalslänningarna att själva kunna utveckla en näring som skulle vara till gagn för Dalsland och Sverige.