Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om sockerbetsodlingens bidrag till etanolproduktion.
Det ökade antalet etanoldrivna bilar ökar efterfrågan på detta bränsle. De svenska miljöbilarna drivs idag av etanol E85, och en stor del av denna importeras från Brasilien. Brasilien kommer inte i längden att kunna förse världen med etanol. Efterfrågan kommer att stiga och mycket av denna produktion kommer att gå till Kina, Japan och andra delar av världen. Detta, i samband med att världen är på väg mot oljebrist, gör att vi behöver få igång än mer egen etanolproduktion i Sverige.
Sverige bör ha som ambition att vara ett föregångsland i omställningen mot ett miljömässigt hållbart samhälle. I detta arbete ingår omställningen från fossila bränslen.
De svenska sockerbetsodlarna utgör i detta avseende en viktig resurs. Sockerbetorna ger dubbelt så mycket etanol per hektar som spannmål. Det är fullt realistiskt att sätta upp en etanolproduktion i Skåne, vilket är något som borde främjas.
Förutom etanolproduktion kan sockerbetor användas till biogas och som medel för halkbekämpning. Socker i stället för salt för att smälta snö och is på våra vägar är betydligt mindre skadligt för miljön samt leder till att rostskadorna minskar kraftigt.
EU:s sockerreform kan komma att få mycket allvarliga effekter på den svenska sockerbetsproduktionen. Prissänkningen kan medföra att den genomsnittlige odlaren får otillräcklig lönsamhet. Endast odlare med höga skördar och/eller låga kostnader kan fortsätta med betorna. Alla förslag om alternativ användning av betor blir i ett sådant läge svåra att förverkliga om en bärkraftig sockerbetsodling för konsumtionssocker inte kan upprätthållas.
Regeringen bör nu skyndsamt se över förutsättningarna både att främja produktion med etanol baserat på sockerbetor och att kunna ersätta en del av saltet på vägarna med miljövänligt sockerbetsbaserat material.