Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen bör skaffa överblick och kontroll över tillströmningen av regeringsuppdrag till Naturvårdsverket, samt principiellt ta ställning till vad som är en lämplig balans mellan politikutformande och politikgenomförande uppgifter.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen bör klarlägga Naturvårdsverkets roll som central tillsynsvägledare samt beakta vilka konsekvenser uppkomsten av informella nätverk för ömsesidigt stöd m.m. får för den centrala tillsynsvägledningen.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen bör göra riskbedömningar av vilka konsekvenser förändringar av Naturvårdsverkets finansiella villkor under löpande verksamhetsår kan få för de långsiktiga möjligheterna att uppnå miljöpolitiska mål.

Motivering

Riksrevisionen har granskat regeringens styrning av Naturvårdsverket och redovisat resultatet i rapporten Regeringens styrning av Naturvårdsverket (RiR 2006:2).

Granskningen visar att Naturvårdsverket har fått allt mindre tid och resurser att ägna åt att genomföra miljöpolitiken, detta som följd av att verket i ökad utsträckning arbetar med att bistå regeringen med att utforma ny politik. Förändringen har enligt Riksrevisionen inte varit följden av några principiella överväganden utan har snarare haft karaktären av en glidande utveckling.

Naturvårdsverkets vägledning av miljöarbetet inom länsstyrelser och kommuner har minskat i omfattning och blivit mindre konkret. Denna utveckling står i strid med de upplevda behoven inom länsstyrelser och kommuner som efterfrågar mer central vägledning.

En ryckig anslagshantering har gjort det svårare för Naturvårdsverket att långsiktigt uppnå de miljöpolitiska målen. Det kan finnas skäl för regeringen och Naturvårdsverket att överväga om verkets nuvarande tillsynsvägledning har fått tillräckliga resurser och lämplig organisation. Snabba och oväntade nedskärningar i anslagstilldelningen kan medföra långvariga negativa effekter för den verksamhet som drabbas. Det samlade intrycket från Riksrevisionens granskning är att det praktiska genomförandet av miljöpolitiken har fått sämre förutsättningar genom den styrning som utövats av regeringen.

Kristdemokraterna instämmer med Riksrevisionens styrelse i uppfattningen att den beslutade miljöpolitiken bör genomföras i former som är effektiva och uthålliga. Att Naturvårdsverkets arbete med genomförandet trängs undan av det fortgående arbetet med att utforma ny politik är inte rimligt. Dessa frågor behöver uppmärksammas mer, såväl av regeringen som av Naturvårdsverket, och att åtgärder behövs för att genomförandet av miljöpolitiken ska få bättre förutsättningar.

Stockholm den 4 april 2006

Sven Gunnar Persson (kd)

Björn von der Esch (kd)

Dan Kihlström (kd)

Ragnwi Marcelind (kd)

Johnny Gylling (kd)

Annelie Enochson (kd)

Lars Gustafsson (kd)

Tuve Skånberg (kd)