Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ge Naturvårdsverket i uppgift att vidta åtgärder för att minska antalet rovdjursdödade tamdjur.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Naturvårdsverket skall få i uppdrag att vidta fler åtgärder för att främja utvecklingen av rovdjursstammarna.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Naturvårdsverket skall få i uppdrag att fördjupa rovdjurssamarbetet med Norge och Finland.
Riksdagen tog år 2001 beslut om en ny rovdjurspolitik. Mål uppsattes för hur stammarna av de stora rovdjuren ska växa och var i landet det ska finnas rovdjur. Utvecklingen fram till nu har varit tillfredsställande när det gäller lo och björn. När det gäller varg och järv har utvecklingen gått långsammare.
Etappmålet för varg är 20 föryngringar per år och ett individantal på ca 200. Senaste siffrorna för vintern 2004/05 är drygt 10 föryngringar och 110 individer. Dessutom är huvudregeln när det gäller utbredning att arten ska sprida sig i sitt naturliga utbredningsområde. För varg betyder det hela landet utom Öland och Gotland. Även järven finns i färre antal än etappmålet och är långt ifrån att ha spridit sig i sitt naturliga utbredningsområde som är hela fjällkedjan. Lodjuret har i stort sett en positiv utveckling men är även den långt ifrån att finnas i hela sitt naturliga utbredningsområde, vilket är nästan hela Sverige.
När det gäller varg finns det två problem. Det första är risken för inavel. Det är få individer som är basen för de få vargar som finns i Sverige och stammen är långt ifrån säkrad för inavel. Det borde finnas ett naturligt flöde av varg med nya gener österifrån men hittills har, vad man vet, alla vargar som kommit invandrade öster ifrån försvunnit eller dödats innan de nått fram till den norsk/svenska populationen.
Det andra problemet som finns gällande varg – och andra rovdjur – är den bristande acceptansen hos många människor för ett ökat antal rovdjur. Man känner oro och osäkerhet för hur farliga rovdjuren är för människor och tamdjur. Denna bristande acceptans är ett hinder för en fortsatt lyckad expansion av rovdjursstammarna. Det blir svårt att uppnå riksdagens mål när det gäller både antal rovdjur och var i landet de ska finnas.
Ett av de största bekymren är att skydda hundar mot rovdjuren. Detta gäller nästan helt de frigående jakthundarna vid jakt. År 1999 dödades tolv hundar av varg i Sverige och år 2004 dödades åtta hundar, nästan samtliga i samband med jakt. De andra rovdjuren dödade ett mindre antal hundar. Det är följaktligen inte ett stort allmänt problem, men för den drabbade kan det vara en stor förlust.
Naturvårdsverket och Jägarförbundet ska – inom ramen för sitt allmänna uppdrag – få i uppdrag att utreda möjligheterna att minska antalet rovdjursdödade hundar. Det kan handla om andra jaktmetoder, jakt utan frigående hund, jakttider, speciella jaktregler i rovdjurstäta områden, metoder att skrämma bort rovdjur i stället för att döda dem, etc.
När det gäller övriga tamdjur handlar det bl.a. om angrepp på ren och får. Rovdjursstängsel har visat sig vara effektiva för att hindra angrepp från rovdjur men går ej att använda i alla sammanhang, som t.ex. när det gäller ren. Även här ska Naturvårdsverket se över möjligheterna till fler åtgärder för att minska antalet rovdjursdödade tamdjur. Rovdjuren ökar i antal, så frågan aktualiseras i alltfler områden – områden med olika förutsättningar som påverkar vilka åtgärder som är möjliga.
Vänsterpartiet anser att Naturvårdsverket ska få i uppgift att vidta åtgärder för att minska antalet rovdjursdödade tamdjur. Detta ska ges regeringen till känna.
Naturvårdsverket bör utreda möjligheterna till fler åtgärder för att stärka inflödet av individer med annan genetisk bakgrund. Det kan vara åtgärder för att skärpa övervakningen av individer som kommer vandrande från andra populationer, inplantering av individer och förstärkta insatser mot illegal jakt.
Vänsterpartiet anser att Naturvårdsverket ska få i uppdrag att vidta fler åtgärder för att främja utvecklingen av rovdjursstammarna. Detta ska ges regeringen till känna.
Ny forskning visar att stammarna av rovdjur i många fall är gemensamma i Norge och Sverige och ibland även i Finland. Radiopejling har visat att det finns både björnar och vargar som har vandrat sträckor som räcker för att förflytta sig mellan de tre länderna. Naturvårdsverket har tidigare fått till uppgift att utveckla samarbetet med Norge och Finland beträffande rovdjursfrågor. Det har hittills inte varit helt lyckat. Eftersom det är samma arter och i de flesta fall samma stammar borde samarbetet fördjupas ytterligare.
Vänsterpartiet anser att Naturvårdsverket ska få i uppdrag att fördjupa rovdjurssamarbete med Norge och Finland. Detta ska ges regeringen till känna.