Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att statens uppfödning av tjänstehundar placeras i Sollefteå.
Hundar är till ovärderlig hjälp i olika situationer för bl.a försvaret, polisen, tullen och synskadade. Kravet på dessa hundar är högt och det behövs att hundarna har bra arvsanlag och utför det arbete som krävs av dem under ofta stor press. I dag föreligger stor brist på mentalt och fysiskt lämpliga ämnen till tjänstehundar. För att få fram bra kvalitet på hundarna så krävs att man genom noggranna studier får fram hundar som har arvsanlag som gör dem hållbara och dugliga för deras arbete. Därför är aveln oerhört viktig där man genom noggranna studier kan förutse vilka mentala egenskaper hundarna har.
Idag kan vi se att tjänstehunden används vid fler och fler olika uppdrag. Tjänstehunden och den dressyr som hunden behöver står inför en utvecklingsfas av sällan skådat slag. Samhällets förändring från industrisamhället till servicesamhället och en alltmer ökad internationalisering skapar nya förutsättningar, men ökar också kravet på tjänstehundarna. Av den anledningen behövs hundar med arvsanlag som klarar av de tuffa krav som man ställer på tjänstehunden idag. Regeringen har därför gjort en utredning om hundaveln som presenterats under hösten 2005. Utredaren konstaterade att de önskemål som funnits, såväl i delar av försvaret som hos polisen, att själva föda upp och dressera sina hundar inneburit att det idag inte finns lämpliga hundämnen för att dressera till tjänstehundar.
När man talar om att staten via hundskola inte ska konkurrera med privata hundskolor, utan att polis, tull, m.m. kan köpa hundar från privata uppfödare och själva dressera sina hundar billigare än att köpa hundarna från hundskola, så har man inte tagit hänsyn till hur viktigt det är att egenskaperna på valparna, fysiskt och mentalt, måsta var av högsta kvalitet. Det innebär att det idag saknas lämpliga hundar i landet som lämpar sig att utbilda till tjänstehundar. Det har utredaren insett och beskrivit i sin utredning. Därför är det dags att återupprätta statens hundskola där en långsiktig avelsverksamhet har skapats för att få fram lämpliga hundar för utbildning av statens tjänstehundar som klarar av de höga krav som behövs för att tjänstgöra inom polis, tull, minsökning, försvar, ledare till synskadade m.m.
Vid hundskolan i Sollefteå så har man under drygt 60 år bedrivit en avelsverksamhet tillsammans med en bra testverksamhet som gett hundar av mycket hög standard. Hundskolan i Sollefteå har blivit känd även utanför landets gränser för de goda arvsanlagen som innebär att hundarna kan klara sitt krävande jobb på ett tillfredsställande sätt. Redan 1941 utbildade hundskolan i Sollefteå de första polishundarna. Ganska snart insåg man att aveln var väldigt viktig för att få fram hundar med de bästa egenskaperna. Hundskolan i Sollefteå har lyckats med detta och de hundkullar som fötts under årens lopp har visat sig hålla den kvalitet som krävts. Av den anledningen anser vi att hundskolan i Sollefteå bör få ett nytt uppdrag att föda upp hundar till de verksamheter som staten har behov av.
Sollefteå förlorade vid försvarsnedläggningen år 2000 många arbetstillfällen, och dåvarande försvarsministern utlovade att försvaret skulle köpa hundar i framtiden från Sollefteå, för att dels få hundar av hög kvalitet men också för att skapa arbetstillfällen i Sollefteå. Även statsministern utlovade vid sin kongress i Sundsvall att en satsning skulle göras på hundskolan i Sollefteå. Vi anser därför att statens uppfödning av tjänstehundar ska förläggas till Sollefteå.