Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ändra 28 § jaktförordningen.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att jakt bör delegeras till regional nivå.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om blyförbudet.

Motivering

Vi har efter många år fått tillbaka vargen i vår fauna. Det är ingen överdrift att säga att det upprör känslorna hos många när vargens vara eller icke vara diskuteras. Det sätt på vilket vargfrågan hanteras på riksnivå upplevs av många som okunskap och brist på förståelse för situation som boende i vargområden känner. Oavsett om vargen angriper människor eller inte så känner man maktlöshet över att inte ha rådighet över de situationer som eventuellt uppkommer. Eftersom vargen är fredad kan man inte skydda sina tamdjur om vargen angriper, utan risk för att bli dömd till fängelsestraff.

I jaktförordningen 28 § hänvisas till vilket skydd rovdjur har när de angriper tamdjur. Idag måste ett rovdjur göra upprepade angrepp innan man får skydda tamdjuret. Det är en ohållbar situation att en person skall behöva se på när tamdjuret, kanske den älskade hunden blir angripen, för att därefter eventuellt kunna skydda djuret vid påföljande anfall.

Det pågår en diskussion om ändringar i 28§, vilket vi välkomnar. Våra farhågor är ändå att förslagen trots det blir så snäva att någon reell förändring för de boende i vargområden inte uppnås.

Jaktförordningens 28 § måste ändras så att man fullt ut får skydda sina tamdjur när ett rovdjur skall anfalla. Detta måste gälla såväl inhägnade djur som övriga som går lösa. Om inte denna möjlighet till skydd införs så är all lösdriftshantering omöjlig i vargområden. Lika så är exempelvis hundar helt fredlösa i dessa sammanhang.

Vargstammen utvecklas olika i olika delar av landet. I de områden som har en mycket hög reproduktion, som i exempelvis Värmland, måste lokala organ kunna besluta om att en begränsad jakt skall tillåtas, därför förslår vi att beslut om att tillåta jakt förs ner på länsstyrelsenivå.

Det kommande blyförbudet för bly i hagel och kulammunition har nu skjutits fram till att eventuellt träda i kraft 1 januari 2008. Detta eftersom regeringen vill ha en konsekvensanalys av tidigare fattat beslut angående bly i ammunition. Vår övertygelse är att det kommer att visa sig att det av såväl miljöskäl som ur djuretiska aspekter inte var ett övertänkt beslut att införa detta beslut. Osäkerheten om vad beslutet slutligen kommer att bli lamslår ammunitionsindustrin. Är det säkert att det definitivt kommer att bli ett förbud redan 2008? Industrin vet inte vad som skall gälla i framtiden och man har inga möjligheter att i god tid och på ett långsiktigt sätt se över sina produktionsmöjligheter. Det är viktigt att riksdagen snarast fastslår spelreglerna så att ammunitionsindustrin ges möjlighet att planera sin verksamhet. Med anledning av detta så måste det uppskjutna beslutet att införa ett blyförbud 2008 ändras redan nu till åtminstone 2010. Förhoppningen är att det inte alls behöver bli något permanent blyförbud men oavsett så kan inte lagar införas med så kort varsel att en hel industrigrens verksamhet är hotad.

Stockholm den 28 september 2005

Jan-Evert Rådhström (m)

Ulla Löfgren (m)