Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ge Fiskeriverket i uppdrag att skyndsamt utreda möjligheterna att införa individuella kvoter för yrkesfisket.
I Danmark prövas sedan en tid ett system med s.k. individuella kvoter i det pelagiska fisket (sill, skarpsill, makrill). Detta har visat sig fungera väl från såväl fiskeföretagens som förvaltningsmyndigheternas synpunkt.
Ett sådant system har uppenbarligen många fördelar i jämförelse med dagens fördelningsmodell i denna typ av fiske, där fartygen har betydligt sämre möjligheter att planera sitt fiske över året och utnyttja sin kapacitet rationellt. Med nuvarande fördelningssystem måste vanligen fartygen ligga stilla under längre eller kortare tidsperioder, beroende på hur den för alla gemensamma kvoten regleras och utnyttjas.
I ett system med enskilda årskvoter för varje fartyg kan fiskeföretagen själva bestämma hur man vill använda sin del av resursen. Man kan välja när fisket skall bedrivas, fiska med hänsyn till lönsamhet, väderleksförhållanden, övriga fiskesäsonger etc. Fisket blir mera effektivt och lönsamheten större.
Fiskerikontrollen kommer också att underlättas vid ett system med individuella fartygskvoter.
I första hand fisket efter de pelagiska arterna har en sådan struktur att införande av ett nytt system skulle medföra uppenbara fördelar.
I många länder, exempelvis Nya Zeeland, Australien och Island, tillämpas individuella kvoter. Vanligt är ett system, kallat ITQ (Individual Transferable Quoatas), d.v.s. kvoter kan köpas och säljas mellan företagen. Hur ägandeförhållandena skall regleras vid ett eventuellt införande av individuella kvoter i Sverige bör utredas av Fiskeriverket.
Fördelningen av kvoterna mellan aktuella fartyg bör kunna ske mot bakgrund av tidigare infiskning under en referensperiod på förslagsvis 3–5 år.
Fiskeriverket bör få uppdraget att skyndsamt utreda möjligheterna till att införa individuella kvoter i det pelagiska fisket i Sverige med målsättningen att ett sådant system genomförs under år 2006.
Yrkesfisket har själv aktualiserat frågan om att införa enskilda fartygskvoter för det pelagiska fisket. Genom dialog inom branschen har man utformat förslag till principer för en förändring inom det pelagiska fisket som tar fasta på behovet av att effektivisera produktionen samtidigt som man tar fasta på regionala önskemål om att behålla och utveckla sin kapacitet inom det pelagiska sillfisket.