Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen avslår propositionen med undantag av föreslagen förändring i 27 § lagen (1984:3) om kärnteknisk verksamhet.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen bör återkomma med förslag på en ny lag som tar med fler detaljer.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen bör låta utreda i vad mån verksamheter med mindre volymer kan befrias helt från avgiftsskyldighet.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kostnaden för verksamheter som på grund av politiska beslut stängs i förtid.

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om försäkringslösningar.

  6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att inte betala ut pengar till ideella organisationers verksamhet ur Kärnavfallsfonden.

Ny lag om hantering av restprodukter från kärnteknisk verksamhet

Regeringen föreslår en ny lag om hantering av restprodukter från kärnteknisk verksamhet.

Vi delar Lagrådets uppfattning att det är olyckligt att en så stor andel av lagförslaget innebär en delegation till regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer att utforma detaljbestämmelserna för tillämpningen av lagen. Vi inser att en viss delegation behövs för att få ett smidigt system men blir den för långt gående försämrar detta rättsäkerheten i systemet. Detta gäller inte minst vilka kostnader som ska täckas av avgifterna. Vi anser att riksdagen ska uppdra åt regeringen att återkomma med ett nytt lagförslag som tar med fler detaljer och lämnar mindre av tolkning som kräver att lagen förtydligas via förordningar och myndighetsföreskrifter.

Sverige har fattat beslutet att avfall från kärnreaktorer ska slutförvaras i slutna djupförvar. Trots att Folkpartiet stödjer denna grundinriktning på hanteringen av kärnavfall vill vi framhålla att man måste ha en öppenhet för att nya tekniska landvinningar kan förändra detta. Den tekniska utvecklingen gör att det kan bli möjligt att i framtiden använda andra behandlingsmetoder för använt kärnbränsle. Så kallad transmutation kan göra det intressant att återanvända en del av det använda kärnbränslet för framtida energiproduktion. Detta innebär troligen inte att man helt kan undvara en slutförvaring men kan påverka mängden avfall och kostnaden. Det finns därför skäl att avväga hur man ska försäkra sig om att kostnaden för slutförvaring fördelas över tiden. Att göra bolagen kostnadsansvariga ända fram till försegling av slutförvaret kan vara opraktiskt om tiden för förslutning av förvaret skjuts upp.

Det kan vara svårt att se hur staten försäkrar sig om att företag som ägt reaktorer inte upphör och hur man i detta fall ska klara fortsatt betalning för avfallet efter det att reaktorn lagts ned. Svårigheterna med ett i tiden utdraget ansvar blir än större för en mindre verksamhet med små avfallsvolymer. Vi anser att regeringen bör utreda möjligheten att för mindre verksamheter överlåta avgiftsskyldigheten för avfallet till annan aktör antingen någon som återvinner bränslet eller till ett försäkringsbolag. I det sista fallet skulle alltså en försäkringslösning kunna täcka merkostnaden som kan uppkomma senare i hanteringen. Detta bör ges regeringen till känna.

Vi anser vidare att om reaktorer stängs i förtid beroende på politiska beslut – så som skedde med Barsebäck – är det inte rimligt att ägarna ska stå för hela den kostnad som uppstår på grund av att kostnaderna för slutförvaring då inte kan täckas med avgifter på elproduktionen. Detta bör ges regeringen till känna.

Folkpartiet liberalerna delar lagrådets kritik mot att kostnaderna för ideella föreningar ska täckas av avgifterna för slutförvaring. Vi anser att det är viktigt att ideella organisationer har möjlighet att delta i granskningen och debatten av utformandet av slutförvaringen men det är rimligt att dessas verksamhet betalas av allmänna medel. Detta bör ges regeringen till känna.

Studsvikslagen

Regeringen föreslår att avgiften enligt Studsvikslagen höjs från 0,15 öre per kWh till 0,2 öre per kWh. Det saknas tillräckligt underlag till beräkningarna och vi avstyrker därför höjningen.

Stockholm den 5 april 2006

Lennart Fremling (fp)

Sverker Thorén (fp)

Anita Brodén (fp)

Marie Wahlgren (fp)

Heli Berg (fp)

Lars Tysklind (fp)