Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av flexibla strandskyddsbestämmelser.

Motivering

Det generella strandskyddet tillkom på 1970-talet och omfattar en zon om 100 meter i vardera riktningen från strandlinjen. Strandskyddet kan av länsstyrelsen utvidgas till högst 300 meter. Syftet med strandskyddet var ursprungligen att säkra allmänhetens tillgång till stränder för friluftsliv. Senare har syftet utvidgats till att avse även skydd för växt- och djurlivet. Strandskyddet innebär bl.a. ett förbud mot att bygga inom strandskyddat område. Strandskyddet kan upphävas i samband med planläggning, och vid prövning av enskilda fall kan dispens från strandskyddet ges om det föreligger s.k. särskilda skäl.

Gällande strandskyddsbestämmelser är desamma i hela landet. Tillämpningen av dessa varierar dock kraftigt. I t.ex. Stockholms skärgård och på västkusten har det varit en generös tillämpning som lett till en överexploaterad strandnära bebyggelse. I t.ex. Västernorrland har tillämpningen av bestämmelserna däremot varit strängare. Det innebär att vi har långa kuststräckor som inte tillåter bebyggelse i en tid då alltfler vill bygga och bo strandnära.

Det är viktigt att det finns grundläggande styrande principer för strandskydd som ställer krav på bevarande av värdefull natur och ett tillgängligt friluftsliv och som främjar en långsiktigt hållbar samhällsutveckling genom att skydda det skyddsvärda. Inom ramen för dessa principer bör dock varje län eller region få till stånd ett differentierat strandskydd. Länen och kommunerna bör ha goda kunskaper om vilka strandområden som kan betecknas som värdefull natur och vilka områden som är viktiga för allmänheten när det gäller friluftsliv och rekreation. I övrigt bör strandnära bebyggelse för familjer och i vissa fall näringsliv kunna tillåtas.

Västernorrland behöver fler invånare. Därför är det angeläget att kunna erbjuda attraktiva boendemiljöer, som dock inte inkräktar på natur och friluftsliv. Det ska därför vara möjligt att kunna ge strandskyddsdispens i områden som i ringa grad nyttjas av allmänheten i friluftssyfte och som heller inte har några mer betydande naturvärden. Detta är oerhört viktigt för Västernorrland från regional utvecklingssynpunkt. Strandskyddsdispenser för bostäder vid inlandsvatten i våra inlandskommuner är viktiga. Att få tillstånd att bygga strandnära utmed kusten är dock minst lika viktigt.

Stockholm den 26 september 2005

Solveig Hellquist (fp)