Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om forskning och djurförsök.

Motivering

Medicinsk forskning och särskilt den biomedicinska forskningen ligger i framkant i Sverige. Området är främst angeläget för att dess innovationer och nyvunna kunskaper leder till att vi i dag kan bota alltfler människor som lider av dödliga eller mycket allvarliga sjukdomar.

Både grundforskning och tillämpad forskning rankas högt, vilket det finns flera exempel på, t.ex. nobelpristagaren Arvid Carlssons upptäckt av dopaminets betydelse för behandling av Parkinsons sjukdom. För människor som själva är drabbade av sjukdom eller har en nära vän eller anhörig som är drabbad framstår det som en självklarhet att de nödvändiga djurförsöken görs för att nå framgång inom forskningen så att på sikt ännu fler sjukdomars gåta skall kunna få sin lösning.

Ingen forskare skulle vilja göra försök på människor, men samtidigt vill inte forskare att djur skall användas inom forskningen om det inte är absolut nödvändigt. Inom den biomedicinska forskningen är dessvärre försök på djur nödvändiga. I Sverige omgärdas denna verksamhet av ett omfattande regelverk. Det krävs särskilda tillstånd för att föda upp och tillhandahålla djur som skall användas vid olika försök. Innan ett försök startas måste tillstånd sökas hos en djurförsöksetisk nämnd m.m. Dessa regler är unika för Sverige. Nu riskerar reglerna att ändras och försvåra forskningen. Ett förbud diskuteras mot att använda genetiskt modifierade djur om försöket innebär ett lidande för djuret. Vidare diskuteras att ett beslut i en djurförsöksetisk nämnd skall kunna överklagas. Ännu striktare regler kring denna forskning och begränsningar kan leda till att spetsforskning flyttar utomlands. Det skulle innebära – utöver att 10 000-tals arbeten inom universitet och högskolor samt inom läkemedels- och bioteknikindustrin försvinner – att djuren får det betydligt sämre.

Det svenska djurskyddet är unikt och är något vi skall vara stolta över. Men det får för den skull inte innebära att allvarligt sjuka människor (barn och unga) inte kommer att kunna räddas till livet. Forskning för att förstå och bota fler allvarliga sjukdomar som drabbar människor måste vara det primära. Djurförsök skall användas kontrollerat och endast när det bedöms som nödvändigt, men det får inte ske på bekostnad av allvarligt lidande och för tidig död för människor.

Stockholm den 26 september 2005

Hillevi Engström (m)