Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en utökad försöksverksamhet med förnybara bränslen.
De ändliga fossila bränslena bör fasas ut och ersättas av förnybara miljövänliga bränslen. Inte minst den nuvarande oljeprischocken visar hur viktigt det är att komma vidare i den energiomställning som är helt oundviklig för att klara en hållbar utveckling i landet och på jorden.
Alla ansträngningar bör därför göras för att påskynda denna omställning från miljöskadligt ändligt till miljövänligt förnybart. Lösningarna för vårt land bör naturligt sökas där Sverige har naturliga förutsättningar att skapa egna inhemska bränslen. Mottryckskraft, biogas och metanol från jordbruksproduktion är några viktiga exempel. En viktig råvara som vi har i Sverige är skogen. Det har visat sig möjligt att framställa bränsle också med ved som råvara. Dimetyleter (DME) är ett sådant gasolliknande bränsle som kan framställas av biomassa. Den utveckling som i dag bedrivs på konsultbasis av DME i Sverige har visat sig vara framgångsrik. Volvo har redan presenterat en lastbilsmotor som kan drivas med DME.
Med tanke på de utmärkta fördelar såväl miljömässigt som ekonomiskt och produktions- och exportmässigt som en framställning av DME skulle ha nationellt bör staten medverka till att en kraftfullare utveckling av detta drivmedel kommer till stånd. Utmärkta möjligheter för att starta sådan verksamhet finns i Kalmar län vid den nedlagda massafabriken i Edsbruk och eller pappersbruket i Silverdalen. Kalmar län är det skogrikaste länet söder om Dalälven. Regionen över huvud taget är skogrik och tillgången på råvara utomordentlig på nära avstånd.
Ytterligare en lösning som bör prövas är möjligheten att utgå från ”svartlut” som är en energirik restprodukt vid framställning av pappersmassa och som finns i stora mängder vid massabruken. Södra skogsägarnas anläggning i Mönsterås är en sådan anläggning där framställning av DME från ”svartlut” med fördel kan startas. Målsättningen i miljöarbetet måste vara att sluta kretsloppen. Framställning av DME ur ”svartlut” och att därmed utnyttja ännu mer av energiinnehållet i massabrukens restprodukter är ytterligare ett viktigt steg mot det fullkomliga kretsloppssamhället. Biogasdrivna massaveds- och timmerbilar som transporterar råvaran till Mönsterås bruk och som kan tanka DME på återresan behöver inte längre vara en utopi. Det kan förverkligas genom att satsa på utveckling och framställning av DME av biomassa och ”svartlut”. Regeringen bör initiera att en sådan verksamhet kommer till stånd i linje med vad som anförs i motionen.